Богоявление се превърна в голям празник за родопските села

Автор: Plovdiv Now 6973
Богоявление се превърна в голям празник за родопските села
На Йордановден в община „Родопи“ 1115 души празнуват имен ден. По традиция Богоявление започва с тържествена Света литургия във всички населени места от общината и спасяване на Светия  кръст.
 
Ритуал за Богоявление - Община Николаево - официален сайт на общината
В Храбрино Йордановден се превръща в празник за цялото село. Под звуците на музикантите от оркестър „Войводите“, заедно с хоругвите, отец Димитър Карналов поведе шествието. Богоявленското шествие предвождано от гайдарския състав тръгна от центъра на селото, за да стигне до мястото на ритуалното спасяване на Светия кръст. Отец Димитър отслужи празнична литургия, благослови присъстващите и хвърли кръста  в Храбринската река.
Седемте смелчаци, които се хвърлиха в хладните води бяха: Георги Кънев, Стоил Караджов, Димитър Стефанов, който бе миналогодишния победител, Стефан Георгиев, Цветан Андреев и Димитър Апостолов. Късмета тази година да извади Светият Кръст имаше Георги Кънев.
 
Снимка: ХРАБРИНОземци
 
Снимка: Храбриноземци

 

Снимки: Село Храбрино- официална страница

   

Иван Филев се пребори за кръста в Устина тази година. Ние пожелаваме на всички участници, които скочиха в реката здраве и късмет.

Снимка: Нели Бундева

След освещаването на водата в Белащица традицията за хвърлянето на кръста се спази отново. Слънчевото време беше в плюс на смелчагите, които се включиха в надпреварата за кръста. Кристиян Тошев е късметлията, който хвана кръста на Йордановден в селото.

Снимки: НЧ “ Просвета“

Отец Васил благослови село Кадиево и отслужи литургия в църква „Свето Възнесение Господне“, след това извърши велик Богоявленски водосвет и ритуално хвърляне на кръста в река Въча.
В ледените води на реката скочиха четирима младежи от селото – Крум Ангелов, Стойчо Почалеев , Кристиян Иванов и Ивайло Стоянов. Кръста хвана Ивайло Стоянов.
 
Снимка: Кметство Кадиево

 
На Богоявление в Марково беше отслужена тържествена литургия в църквата „Св.Троица“, където се състоя и ритуалното хвърляне на кръста. Смелчагата, който успя да хване кръста там се казва Петър Донев.
 
Снимка: Кметство Марково
 
Снимка: Кметство Марково

Източник: rodopi-info.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина