Бижуто на първия събор на ретро автобуси - Skoda 706RTO, спрян от движение преди 20 години

Автор: Невена Вранчева 65648
Бижуто на първия събор на ретро автобуси - Skoda 706RTO, спрян от движение преди 20 години

След три години неспирен труд - първият събор на Ретро автобуси е вече факт! Припомняме, че уникалното по рода си събитие ще се състои на 12 октомври на стадиона в село Брестовица, област Пловдив.

Целта на събора е да бъде показана на хората част от историята на българското автобусно строене и българският транспорт, а желанието е всички посетители - малки и големи да си тръгнат с усмивки по лицата.

Събитието ще започне в 09:00 часа, за да има време да се съберат хората. От 10:00 до 10:30 ще има възможност за разглеждане на автобусите. В 10:30 ще започне първото пътуване с три автобуса по маршрут Брестовица - Златитрап - Брестовица, с което първите любители ще могат да се насладят на невероятната атмосфера на 70-те и 80-те години.

В 11:30 ще се проведе второ пътуване с три от ретро автобусите, за да може и останалата част от желаещите да се повозят. От 12:30 започва свободна програма. На стадиона в Брестовица ще има достатъчно маси, а също така и храна и напитки. Времето ще позволи хората да могат да си починат на спокойствие и да се наслаждават на последните топли дни и красивите автобуси.

От 14:00 часа до 15:00 часа ще се даде възможност на журналисти и запалени фенове да направят фотосесии на самите автобуси - при по-спокойна обстановка и по-малко хора.

На първия Ретро събор ще бъдат показани шест автобуса - три автобуса произведени в България с марка Чавдар - междуградските 11М3, 11М4 и малкият 7 метров автобус на шаси Авия - LC51.

На събора ще могат да се видят и два автобуса от немското автобусо строене, но също така част от историята на българския транспорт - автобус Mercedess-Benz O302, който е бил част от световното първенство по футбол през 1974 година. Даймлер предоставят на всички отбори участници в първенството по един автобус от този модел (най-луксозният на марката по това време) като и Българският отбор по футбол получава автобус.

Другият автобус наред с О302 е Kassbohrer Setra - S140ES, който е легенда в междуградските превози през 70-те и 80-те години.

Черешката на тортата (което не омаловажава останалите  експонати) е автобусът Skoda 706RTO, който е едно забележително бижу със свойте невероятни заоблени форми.

На този автобус вероятно ще се възхитят основно по-възрастната част от посетителите, тъй като не може да се срещне по пътищата от повече от 20 години. Автобусът е произведен в Чехословакия и е част от детството на хората родени през 60-те, 70-те и 80-те години. Известен още като "Ертеочката" или "Хлебната Шкода" - всеки човек роден през тези години е пътувал на море, почивка или на село с подобен автобус.

"Ние от Ретро автобуси ще предложим на присъстващите едно пътуване към миналото, за малките - така далечно, а за големите - ще им предоставим възможност да се върнат в спомените си и своята младост. Ретро автобуси е организация която съществува вече трета година. Както всяко начало и нашето беше трудно. Започнахме с един автобус, но бързо се разрастнаха и вече са над двадесет. Първоначално мислехме, че откриването на ретро автобуси е трудна задача, но в последствие разбрахме, че тяхното възстановяване и най-вече намирането на части и детайли за тях е още по трудно." - споделят организаторите пред Trafficnews.bg.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина