Белащица си върна ореховата гора, в която Пенчо Славейков е написал поемата „Неразделни“

Автор: Plovdiv Now 26262
Белащица си върна ореховата гора, в която Пенчо Славейков е написал поемата „Неразделни“

Белащица си върна ореховата гора в местността Бозалъка. Заради дългове към кредитори, натрупани от предното ръководство на общината, през 2013 г. имотът от 11,716 дка в „Чинаровата гора" е обявен на публична продан от ЧСИ и продаден на частно лице, въпреки статута му на публична общинска собственост. В началото на 2019 г., след години в съдебни дела, община Родопи изплати сумата от 30 000 лв., преведена от купувача през 2013 г. на ЧСИ. Собственикът освобождава държането на имота и общината вече е пълноправен собственик.

В  Чинаровата гора, обявена за защитена територия, расте и най-дебелото и старо чинарово дърво, на повече от 1100 г. Вековното дърво е било вдъхновител на поета Пенчо Славейков, а там се ражда и поемата му „Неразделни". За първи път през 2014 г., като част от честванията за отбелязване на 1000 години от основаваното на село Белащица, се организират и „Славейкови вечери" в памет на поета.

Местността разполага с множество кътчета за отдих и провеждане на културни мероприятия, два параклиса и останки на средновековна османска стражева кула. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина