Археолог и изследовател с премиера в Белащица на нов албум за античния Филипополис

Автор: Plovdiv Now 1401
Археолог и изследовател с премиера в Белащица на нов албум за античния Филипополис

Археологът Елена Кесякова и Димитър /Мимо/ Райчев, дългогодишен изследовател и документалист, ще представят на 18 септември 2019 г., сряда, от 19 часа в обновената и разширена Alchemist Residence в Белащица новия си албум - „Филипополис“.

Книгата на творческия тандем е изключително интересна. В нея визуално хармонират 3D възстановки от градската среда на Филипопол, снимки на културно-исторически паметници, скици и чертежи, множество артефакти.  Всичко това е подкрепено с текст, чийто прочит е интересен за широката аудитория, изкушена от историята.  Албумът е своеобразен ориентир в една далечна епоха, която показва, че безмълвните сега руини, някога са били обитавани и процъфтяващи места, събирали в себе си красотата и величието на един вечен град.

Братята близнаци докторите Невен и Ангел Енчев са едни от спонсорите на творбата. Известните ценители на красотата са и домакини на презентацията, на която ще бъдат гости видни пловдивчани.

Мимо Райчев е автор и съавтор и на редица други албуми и книги за Пловдив. Преди 3 години беше отличен с почетното звание „Следовник на народните будители“ за книгите си "Пловдив завинаги", "Пловдивски алманах" и „Пловдивски справочник”. Той заяви, че за него е огромна чест да работи с Елена Кесякова, която има повече от 40-годишен опит в Археологическия музей под тепетата. Тя ръководи археологическите разкопки на много жилищни и обществени сгради като – Античната синагога, Епископската базилика, Резиденцията, Форума на Филипопол, Източната порта, сграда „Нарцис”. Изнася лекции по археология в Пловдивския университет.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина