Ангел Стоев: Пускам писмо до ОбС – „Родопи” за провеждане на референдум в Белащица

Автор: Plovdiv Now 6042
Ангел Стоев: Пускам писмо до ОбС – „Родопи” за провеждане на референдум в Белащица

Областният управител Ангел Стоев ще изпрати  писмо до председателя на Общинският съвет на „Родопи”  след решението на Върховния административен съд за референдума в село Белащица.

„Определението на ВАС на практика легитимира решението на Община Пловдив да приеме село Белащица в своята територия. В тази връзка областният управител Ангел Стоев, съгласно Закона за административното и териториално деление на Република България, изпраща писмо до председателя на Общинският съвет на „Родопи“ Георги Цанков. В него той предлага Общинският съвет да вземе решение за провеждането на референдум на територията на населеното място.

Референдумът се провежда по ред, определен от закона и при съответната процедура. След като станат ясни резултатите и ако те са положителни „за“ отделянето, областният управител по закон в едномесечен срок внася в МС доклад относно исканата промяна, а МС приема решение, с което предлага на президента на България да я утвърди”,пишат от областна управа.

Георги Цанков е длъжен да внесе предложението за гласуване в ОбС – „Родопи”, но местният законодателен орган може да го отхвърли.

В такава хипотеза то може да се обжалва от областния управител или Инициативния комитет. След като мине новата порция дела във Административния съд и ВАС и ако те са в полза на решението за провеждането на референдум, то общинският съвет е длъжен да насрочи референдума.

Ако последва нов отказа от местния парламент, то Инициативният комитет може да поиска  областния управител да насрочи референдум.

При подобно стечение на обстоятелствата, което е твърде възможно, то няма да е изненада, ако през есента допитването до хората в Белащица съвпадне с местните избори. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина