98 години от рождението на Доайена на родопската песен

Автор: Plovdiv Now 6327
98 години от рождението на Доайена на родопската песен

На днешната дата през 1914 година е роден доайенът на родопската песен – Георги Чилингиров. Той е един от най-известните ни народни певци, прославили родопските песни и извън пределите на страната.

Произхожда от стария хайдушки род Чилингирови. Дядо му Гого Чилингир е бил съратник на хайдутите, а баща му става хайдутин в балкана и се сражава с турците.

Георги научава народните песни от своя баща Никола. След това започва да учи песни по време на сватби и събори, от хората, които ги пеят. Някои от тях знае от майка си. Така Георги Чилингиров успява да запомни около 700 песни.

Открит е от Асен Диамандиев и Георги Бояджиев по време на участие в Пловдив. Първите записи прави в Радио „София” и Радио „Пловдив”. Следват многобройни участия из цялата страна.

От 1948 година участва в Ансамбъла за народни песни при ОНС Пловдив до неговото закриване.

Изнася повече от  10 000 концерта в СССР, Чехословакия, Румъния, Полша, Унгария, ГДР и ФРГ.

Георги Чилингиров е първият народен певец, записал популярните песни „Руфинка болна легнала“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Рожден ден на 4 декември празнуват рапърът Джей Зи, моделът Тайра Банкс, футболистите Васил Камбуров и Любомир Виденов, актрисата Десислава Бакърджиева, журналистът Руслан Йорданов и други. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина