84-годишният дядо Георги повежда кукерите в Дедево, черешово топче гърми

Автор: Plovdiv Now 1660
84-годишният дядо Георги повежда кукерите в Дедево, черешово топче гърми

Кукери и курбан точно преди Месни заговезни ще се проведат в Дедево. На 22 февруари в 10.30 часа ще бъде спазена вековната местна традиция – тежки медни и тучени чанове, страшни пъстри маски и специални рошави костюми ще дадат началото на месопустния карнавал.

84-годишният Бай Георги Терзиев, който от 40 поредни зими е водач на тукашните кукери, ще поведе дружината от дядовци, следвани от техните деца и внуци. Карнавалните багри, звуци и ритми ще залеят площада на селото и ще се стекат към къщите на дедевци. За да прогонят злите сили и студа и да привлекат здравето, плодородието,  добродетелността и благотворителността.

В 15 часа черешово топче официално ще извести началото на всеобщата веселба, когато кметският наместник Иван Арамазов ще поздрави жителите и гостите на малкото родопско село с първия празник, предвестник на пролетта. Оркестър „Славяни“ с ръководител Николай Трифонов – Кочовеца ще подгрява пиршеството и игрите до полунощ .

Всички дружно ще заговеят с курбан, кюфтета и кебапчета.

В 18.30 часа лумналата 3-метрова купӑ хвойна ще озари площада. Около огъня, символ на светлина, сила и здраве, ще се извие многоредово хоро.

Снимка: илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина