27 млн. е бюджетът на “Родопи“, слагат камери, правят детски и спортни площадки

Автор: Деница Лещева 5219
27 млн. е бюджетът на “Родопи“, слагат камери, правят детски и спортни площадки

27 милиона лева е бюджетът, с който ще борави община „Родопи“ тази година. Основните приоритети ще бъдат в сферите на инфраструктура, сигурност и инвестиции в спортни и детски съоръжения, както и детски градини.

Това обявиха кметът на общината Павел Михайлов и заместник кмета Владимир Маринов на пресконференция днес.

Над 1 мил. и 300 хиляди лева ще бъдат заделени по два проекта за изграждане на спортни и детски съоръжения. Предвиждат се и ремонти на сградния фонд на детски градини на територията на общината.

60 хиляди лева ще отидат за изграждане на видеонаблюдение на 5 села. Тази година камери ще бъдат разположени по входно-изходните артерии и централните части на Брестник, Белащица, Браниполе, Марково и Първенец. Видеонаблюдение ще бъде изградено и в районите на училищата и детските заведения. Постепенно се очаква такова да бъде изградено и в останалите населени места в Родопи.  

В бюджета са отделени средства за превенция срещу незаконните сметища и разчистване на вече съществуващите такива.

„Предвиждаме граждански патрули и искаме да работим ръка за ръка с МВР и Прокуратурата“, каза заместник-кметът Младенов.

По неговите думи, отрядите от граждани ще работят на принципа на общинска полиция, като подават сигнали за незаконни сметища на територията на общината, както и за други нередности. Освен това обаче се предвижда възможност те да съставят и актове.

Като най-фрапантен пример за незаконно сметище, Маринов посочи частен терен в Ягодово, който е заринат с боклуци от 2011 година. По този казус миналата седмица е проведена среща с областния управител Дани Каназирева като предстои такава и с МВР.

Друг подобен проблем има с общински имот между Първенец и Брестовица, който също е превърнат в незаконно сметище.

„Законодателството в това отношение е безумно, тъй като актовете се издават на името  на кмета на Общината“, изтъкна Маринов и допълни, че управляващите ще разчитат и на съвестта на гражданите.

Кметът Павел Михайлов определи бюджета като амбициозен и съставен по начин, който да позволи максимално разпределение на средствата между 21 населени места в Общината. По думите му за пръв път от 8 години, кметовете на малки населени места са взели участие в неговото съставяне. Първо всеки от тях бил поканен на еднолична среща с общинското ръководство, а след това е проведена и обща.

„Смятам, че всички са максимално удовлетворени. До сега няма постъпило нито едно възражение“, похвали се Михайлов.

Предстои бюджетът да  бъде гласуван от Общинския съвет на 27 февруари. Очаквайте подробности!  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина