21 села в “Родопи“ почетоха 3 март! Осветиха кръст и знаме, гърмяха пушки, виха се хора

Автор: Plovdiv Now 7968
21 села в “Родопи“ почетоха 3 март! Осветиха кръст и знаме, гърмяха пушки, виха се хора

Стотици жители на община „Родопи” почетоха с цветя празника Трети март. Деца и възрастни хора носеха трибагреника и се поздравяваха за празника. Националното знаме беше издигнато във всички 21 населени места в общината.

„Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 142 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни”, произнесе в словото си кметът на общината Павел Михайлов и допълни малко известни факти, свързани с историческата дата. Заедно с жители на
село Цалапица той се поклони пред паметта на руските войни, загинали в местността „Каламица”, община Родопи.

Честванията на лобното място, където се е състояла една от най-големите освободителни битки започнаха с панихида и молебен за благоденствието на свободна България.

„ На днешния ден преди 142 години България възкръсва. Трябва да помним! Това е наш дълг. Да знаем, че свободата и справедливостта не са ни дадени даром. Те се извоюват и ние трябва да се борим за това да ги запазим. Защото човек без памет е по-беден душевно от човек без бъдеще”, каза пред десетките жители, които се включиха в церемонията кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Пред мемориала на руските войници в местността „Каламица” кметът на община „Родопи” поднесе венец, а десетки почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание.

Тържественото честване на Освобождението в Цалапица продължи с нова патриотична инициатива. 20-метров пилон, издигащ националния трибагреник и носещ на върха си символа на християнството – кръста, беше осветен в присъствието на кметовете на община „Родопи” Павел Михайлов и на село Цалапица Ивайло Данаилов.

За пета поредна година,  по повод националния празник на България, в Цалапица организират и флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на пушки.

Героите от Руско-турската освободителна война почетоха и в село Брестник. Пред паметника - костница на загиналите в боевете бе отслужена панихида. В знак на признателност пред паметника на Освободителите на България беше поднесен венец.

„Преди 142 години в историята на България една дата става синоним на святата дума Свобода. Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята. Трети март заслужава да бъде нашият, българският Ден на благодарността. Защото тази дата е онази отметка в календара , заради която днес сме свободна европейска държава с
ценности и история”, каза Владимир Маринов.

Заместник-кметът на община „Родопи” присъства на тържествата и в родопското село Крумово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина