Жители на Шишманци отново скочиха на протест

Автор: Plovdiv Now 5377
Жители на Шишманци отново скочиха на протест

За четвърти път жителите в пловдивското село Шишманци излязоха на протест, заради проекта за разширяване на кариерата за инертни материали. Те затвориха за час главния път в посока Белозем. Хората са притеснени, че новата кариера ще се намира в непосредствена близост до къщите им.

Жителите на селото се оплакват, че постоянно дишат мръсен въздух, а къщите им са напукани от взривните дейности, предаде БНТ. От фирмата концесионер заявиха, че не е възможно взривните дейности да са повлияли на здравината на сградите, тъй като са с нисък интензитет и са веднъж или два пъти месечно.

В района се добиват материали от близо 60 години, досегашните две находища са почти изчерпани и затова фирмата концесионер иска да разшири обхвата с още 62 дка. Междувременно стана ясно, че заради сигнали на местни жители от регионалната екоинспекция съвсем скоро ще започнат измервания на концентрацията на фини прахови частици и на нивата на шум в селото. Сезирана е Регионалната здравна инспекция. Сигналите са препратени и до Министерството на енергетиката, което е страна по сключения концесионен договор с оператора на кариерата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина