Жители на Шишманци и Белозем образуваха жива верига

Автор: Plovdiv Now 11096
Жители на Шишманци и Белозем образуваха жива верига

Десетки граждани направиха жива верига на пътя Шишманци-Белозем, с което изказаха несъгласието си с изграждането на нова кариера в близкото находище. За тях това е символично, тъй като именно оттам преминават камионите, извозващи трошен камък. Те са против експлоатацията на находище „Шишманци-3“, което с решение на МС е отдадено на швейцарската компания „Холсим“ АД. Въпросната вече държи две от находищата в региона, като ресурсът на едно от тях е изчерпан, а другото е към своя край. 

Това е поредния протест в Шишманци, с който местното население въстава срещу отдаването на трета концесия, като само преди дни /19 март/ те отново блокираха пътя с искане процедурата да бъде прекратена.

"Днес отново не дойде никой от поканените от нас представители на властта и институциите. Лично позвъних не само на секретарите им, но и на самите тях - кметът на Община "Раковски", Общинския съвет, РИОСВ, фирмата "Холсим". Казаха, че ще видят могат ли да изпратят представители, но това така и не се случи. Отново при нас беше само кметът на Шишманци", заяви пред наш репортер Ваня Ганчева–член на инициативния комитет.

350 метра ни делят от границите на новата концесия, намира се до обработваеми земи. Предходната имаше отстояние от 500м , но взривовете са толкова силни, че къщите ни вече са напукани. Рушат здравето на децата ни с всички този прах“, споделят протестиращите.

Припомняме, че именно по този повод от Инициативния комитет за борба с кариерата обявиха пред TrafficNews, че обсъждат варианта да търсят подкрепата на властта за връщане на отменената преди повече от десетилетие Наредба № 7 на здравното министерство, която засяга хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. Тя е разписана още през 90-те и с нея собственици на обекти, замърсяващи околната среда, са задължени да спазват определени мерки за безопасност. Спрямо наредбата се определя и минимална дистанция /Хигиенно-защитна зона/ между източниците, които отделят вредности в околната, и границата на жилищната зона на населените места. В случая на кариерите за добив на материал е между 2000 и 300 м. в зависимост от метода.

Междувременно частната фирма „Холсим“ АД изпрати позицията си до медиите, в която се посочва, че всички процедури са законни, а гражданите не бива да се притесняват за здравето си.

Не оспорваме законовото право на гражданите да изразяват своята позиция, но категорично се противопоставяме срещу опитите на отделни техни говорители да ни вменяват противоправни действия и чрез откровени спекулации, популизъм и неверни твърдения да преекспонират влиянието на нашата дейност върху екологията и общественото здраве“, допълниха от ръководството на компанията.

Фирмата концесионер допълва, че през последните няколко години са чест обект на „целенасочена кампания срещу целия отрасъл, която (…) напълно пренебрегва ролята и значението му за икономиката на страната“.

Оттам допълват, че находището „Шишманци-3“ не попада в границите на защитени територии и защитени зони, но въпреки това сами поискало от РИОСВ за инвестиционното намерение да бъде извършен ОВОС, дори процедурата да не изисква това.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина