Замърсен ли е въздухът в Шишманци заради кариерата? Екоинспекцията започва проверка

Автор: Добринка Димова 8151
Замърсен ли е въздухът в Шишманци заради кариерата? Екоинспекцията започва проверка

Замърсен ли е въздухът в Шишманци от дейността на кариерата на „Холсим кариерни материали Пловдив“? От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив започват проверка след подаден сигнал в МОСВ от жителите на селото. Утре край кариерата ще бъде поставена мобилна автоматична станция (МАС), която в продължение на пет дни ще измерва качеството на въздуха. Получените резултати ще бъдат анализирани и при установени нарушения ще се предприемат съответните действия.

Местните изпратиха подписка до четири институции, с която за пореден път се обявяват против разширяването на кариерата. Освен Министерството на околната среда и водите те информираха за проблема премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов и директора на РИОСВ – Пловдив.

Към подписката е приложена и жалба, в която се описват мотивите за нежеланието на жителите на Шишманци да има ново разширяване на кариерата, както и желание за рекултивация на старата кариера след изтичане на нейната концесия.

Миналия месец хората излязоха и на протест и за кратко блокираха пътя Шишманци-Белозем. Те обявиха три основни искания - да не се дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да се смени статутът им, за да не може в бъдеще те да бъдат превърнати в сметище.

„Парите не са по-важни от здравето ни”, категорични са местните. Те се притесняват, че живеят в прах и мръсотия. Замърсеният въздух е причина за задълбочаването на белодробните заболявания сред хората. Особено застрашени са децата и хронично болните, както и хората, които са генетично предразположени за това.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина