Забавления, игри и настроение на Фестивала на белия щъркел в Белозем

Автор: Plovdiv Now 7980
Забавления, игри и настроение на Фестивала на белия щъркел в Белозем

На 13 май ще се проведе седемнадесетия фестивал на белия щъркел в Белозем.

Събитието ще бъде открито от 10,00 часа, в Парка на белия щъркел в селото. Организатори са Народно читалище "Просвета 1909 г.", Община Раковски, Кметство с. Белозем,  Зелени Балкани и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем, а фестивалът се провежда под патронажа на МОСВ.

Той има дългогодишна традиция, датираща от 2005 година, когато селото бе обявено от EuroNatur за Европейско село на белия щъркел в България, по предложение на Зелени Балкани.

По време на тазгодишния фестивал гостите му ще имат възможност да се насладят на изпълненията на многобройните участници във фестивала, да посетят щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научат как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, да надникнат в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището в Белозем, да видят етнографската сбирка, да си направят снимка за спомен с "белоземско щъркелово семейство", да се потопят в атмосферата на влажните зони и местообитания на щъркелите в околностите на селото. В Информационния център на Белия щъркел ще се проведе беседа за потенциалните екосистемни услуги предоставяни от белия щъркел в района на Белозем, организирана съвместно с Аграрен Университет Пловдив и НП „МЛАДИ УЧЕНИ И ПОСТДОКТОРАНТИ – 2“

Не на последно място посетителите на фестивала могат да се запознаят с „Оживялата изложба“ и инициативата „Гласът на ранената дива природа“ на Зелени Балкани, с акцент работата ни по завръщането на изчезнали видове и дейностите ни по проекти, като "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, „Живот за сокола“ и „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“ финансирани от Програма LIFE на ЕС.

По време на фестивала в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем ще бъде открита изложба с отличените рисунките на участниците  в Международният конкурс за детска рисунка на тема „Животът на един щъркел“, който  се организира за шеста поредна година училището, съвместно с община Раковски, кметство Белозем, НЧ „Просвета 1909“ и Зелени Балкани.   

Източник: lesserkestrellife.greenbalkans.org

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина