Вкусотии, кръшни хора и гледане с бинокли на Фестивала на белия щъркел в Белозем

Автор: Plovdiv Now 5941
Вкусотии, кръшни хора и гледане с бинокли на Фестивала на белия щъркел в Белозем
Кметство на село Белозем, Община Раковски, НЧ "Просвета 1909", ОУ "Гео Милев" и Сдружение „Зелени Балкани" ще са домакини на фестивала на Белия щъркел.Официалното откриване е на 18 май от 10,00 часа в парка на Белия щъркел в Белозем, община Раковски. Проектът е част програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019  и е под патронажа на Министерството на околната среда и водите на Република България.

През 2019 е четиринадесетото издание на фестивала и мотото е „Белозем – възможности за развитие на екологичен туризъм”. Програмата ще изненада както с изпълненията на многобройните участници, така и с щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители.
 
Публиката ще научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, ще види експозицията на селата от мрежата "Европейско село на щъркелите" в читалището, ще се повози на екологични превозни средства. Всички ще имат възможност да си направят снимка за спомен с "белоземско щъркелово семейство" и да се потопят в атмосферата на Влажна зона "Кисимови дупки".
 
Ето какво са подготвили организаторите:

10:00 ч. - 10:30 ч. Откриване на фестивала;
- Богослов на отец Петър, храм”Св. Георги”, Белозем;
- Приветствие от кметана Белозем;
- Приветствия от официалните гости на фестивала;
- Обявяване на резултати и награждаване на участниците от Международния конкурс за рисунка на тема „Животът на един щъркел”.

10:30 ч. - 14:00 ч. - Музикално-танцова програма на групи от детски градини, училища и състави от село Белозем, град Раковски, както и от селата Скутаре, Рупките, Пъдарско, Спасово, Маноле, Чалъкови, Селци, Манолско Конаре. Ще има и участници и от Пловдив и Първомай.

10:00 ч. - 14:00 ч. - Щандове с местни производства;

10:00 ч. - 14:00 ч. - Наблюдение на щъркеловите гнезда с бинокли и зрителна тръба от кулата в парка на Белия щъркел;

16:00 ч - Футболен мач на ветерани от отборите на Белозем и Зелени Балкани -  спортен комплекс "Чавдар".

Сдружение "Зелени Балкани" са подготвили и щанд, пълен с информационни материали за защитените видове, презентация за Белозем и щъркелите, информация за Натура 2000 и защитените зони в землището на селот, както и бинокли и зрителни тръби за наблюдение на птиците.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина