В Европейското село на щъркелите Белозем започва 14-ия “Фестивал на Белия щъркел“ СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 12206
В Европейското село на щъркелите Белозем започва 14-ия “Фестивал на Белия щъркел“ СНИМКИ

За четиринадесети пореден път Кметство с. Белозем, Община Раковски, НЧ "Просвета 1909 г.", ОУ "Гео Милев" и СНЦ „Зелени Балкани" ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Събитието ще бъде официално открито днес от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски. Проектът е асоцииран към официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и отново ще бъде под патронажа на МОСВ.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация "ЕВРОНАТУР" обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището.

Гостите на празника ще надникнат в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището, ще видят етнографската сбирка и експозицията на селата от мрежата "Европейско село на щъркелите" в читалището, ще се повозят на екологични превозни средства, ще си направят снимка за спомен с "белоземско щъркелово семейство" и ще се потопятв атмосферата на Влажна зона "Кисимови дупки".

Събитието е вече традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация. 
ХІV фестивал на Белия щъркел в Белозем се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ "Зелени Балкани", Община Раковски, Народно Читалище "Просвета 1909 г." и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем, под патронажа на МОСВ.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина