Център - музей на белия щъркел откриват официално в Белозем

Автор: Plovdiv Now 8079
Център - музей на белия щъркел откриват официално в Белозем

Откриват официално Информационният център за белия щъркел в Белозем - Европейското село на белия щъркел у нас, създаден по инициатива на Читалище ,,Просвета 1909“, кметството и Община Раковски, с подкрепата на Зелени Балкани.

Церемонията ще се състои на 23 септември от 18,30 часа на площада на селото, в сградата на бившия Битов комбинат. Събитието е част от традиционния събор ,,Родова среща 2019“ който се провежда в Белозем от 21 до 23 септември. Центърът е рожба на международен проект, финансиран от германската фондация ЕвроНатур, а Общински съвет - Раковски със свое решение предостави на читалището подходящо помещение.
 
Центърът за белия щъркел ще информира за опазването и популяризираното на красивите птици гнездящи в Белозем. Заради най – многочислената колония на щъркели в България (над 40 двойки), по предложение на Зелени Балкани, през 2005 година селото е включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел от германската фондация ЕвроНатур

Оттогава местните общности в лицето на Кметството, Читалището, Училище ,,Гео Милев“ – Белозем, на чийто покрив гнездят повече от половината щъркели в селото, правят всичко възможно да опазят щъркелите и техните местообитания.

Ключово място заема разработеният през 2015 ,,Местен план за действие на Европейско Село на Щъркелите – Белозем“, в които още тогава е предвиденото изграждането на Музей на щъркелите в Белозем. Така вече една от целите на Плана е постигната и в Информационния център ще има експозиция от табла, картини, макети и други информационни материали ще показват на посетителите интересни факти за тези красиви птици.

Фестивалът на белия щъркел, който се провежда ежегодно в Белозем, беше включен към официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

За контакти:

Елена Узунова - НЧ ,,Просвета 1909" с. Белозем
тел: 0898771097; e-mail: [email protected]

Градимир Градев - Зелени Балкани
тел: 0885 609289; е-mail: [email protected] 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина