Стефан, опитал да убие съседа си в Раковски, не се яви в съда, бил в психиатрия

Автор: Ива Модова 14270
Стефан, опитал да убие съседа си в Раковски, не се яви в съда, бил в психиатрия

Фермерът Стефан Говедарски, който опита да убие съседа си Иван Гълев в Раковски, не признава вина. 77-годишният пенсионер не призна фактите и обстоятелствата от обвинителния акт, отказвайки да се признае за виновен. Така делото стартира по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Днес в Окръжен съд процесът срещу Говедарски трябваше да стартира, като в залата бяха призовани всички очевидци. Ход обаче не бе даден, тъй като подсъдимият не се яви в залата. Причината е, че фермерът е настанен още преди месец в Центъра за психично здраве с диагноза тежка депресия.

Говедарски е в клиниката за лечение и все още не може да се каже кога ще приключи терапията му. Това не се хареса на Иван Гълев, който се разкрещя в залата, че Говедарски е добре и симулира заболяване. След две направени забележки от председателя на състава, Гълев бе глобен с 500 лева.

„Ще ги платя, бе. Не ми пука. Няма да си извадя ръцете от джобовете. Хайде да се почва делото и да свършва”, заяви пострадалият. Гълев добави, че всеки ден вижда 77-годишния си съгражданин и според него е напълно здрав.

Така делото се отложи за септември. Отново в залата ще бъдат призовани всички свидетели и вещи лица. Очаква се до тогава и лечението на Говедарски да приключи.

Как се стигна до съдебната сага?

Говедарски  живеел в Раковски, като стопанисвал малка ферма, състояща се от двор и стопански сгради. Там отглеждал крави. Той притежавал разрешително за огнестрелно оръжие – пистолет „ЧЗ – Чешка збрьовка 75В“ и боеприпаси за него. Пострадалият Гълев също живеел в Раковски и отглеждал крави във ферма, близо до тази на обвиняемия. През лятото на 2018 г., между дваматаизбухнал  конфликт, защото Гълев освободил пастира си, който работел и за двамата и започнал сам да извежда на паша животните си.  Не пожелал обаче да вземе кравите на обвиняемия. Говедарски  недоволствал, защото смятал, че Гълев оставял животните да пакостят в района на фермата му. Кравите понякога бутали оградата или влизали в нивата с люцерна. Двамата често си разменяли обидни реплики и се карали.

На 2 октомври 2018 г. Говедарски обърнал няколко ракии. Видял, че по оградата му пак има поражения и предположил, че са от кравите на Иван.  Излязъл от фермата си, като взел със себе си пистолета с 11 патрона в пълнителя. Към 18 часа видял, че Гълев прибира кравите си към своята ферма. Обвиняемият го пресрещнал и му казал, че ще го убие. Извадил от кобура оръжието си и ударил с него два пъти по лицето Иван, като му причинил контузни рани. Фермерът бързо се обърнал и тръгнал да се отдалечава по пътя. Опитвал се да набере тел. 112, за да потърси помощ. В този момент обвиняемият се прицелел с оръжието по него. Стрелял няколко пъти и три пъти го улучил. Макар и прострелян, Гълев продължавал да върви. Тогава обвиняемият решил да го простреля в главата с последния патрон, но не го улучил. Според събраните доказателства по делото, Говедарски  изстрелял 11 патрона. След това тръгнал към своята ферма. Жертвата се строполила на земята, но продължила да набира 112. 

На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалият бил откаран в болницата, където му е оказана спешна лекарска помощ, благодарение на която е спасен животът му. Говедарски бе задържан под  „домашен арест“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е от 10 г .до 20 г. „лишаване от свобода“. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина