Щъркеловите селища се събраха на национална среща в Белозем

Автор: Plovdiv Now 4681
Щъркеловите селища се събраха на национална среща в Белозем

Национална среща на щъркеловите селища в България се проведе в село Белозем. Присъстваха представители на различни селища от страната с висока численост на гнездящи щъркели в тях, съобщава belozemstork.eu.

Събитието се случи в два поредни дни - на 5 и 6 октомври, а домакин беше читалище "Просвета 1909" в селото. Целта бе да се представи опитът на Белозем в работата за опазване на щъркелите, популяризиране на инициативата „Европейско село на белия щъркел”, възможностите за развитите на алтернативен туризъм свързан с щъркелите и биоразнообразието, обмяна на опит и знания между участниците, и създаване на контакти и сътрудничество между отделните селища.

Специализирани презентации за щъркелите в Белозем бяха представени от НЧ "Просвета 1909", Зелени Балкани и СОУ „Гео Милев”, на чийто покрив гнездят над 20 двойки щъркели и през лятото едновременно могат да бъдат видени общо над 100 от черно – белите птици. Гостите посетиха и най-големите забележителности в Белозем, свързани с щъркелите – Паркът на белия щъркел и статуята на щъркел, които са уникални за България, Информационния център и туристически маршрут посветени на щъркелите, както и двора на СОУ „Гео Милев”.

Припомняме, че село Белозем е част от международна инициатива ‚Европейско село на белия щъркел” - www.storkvillages.net, която e основана и се координира от германската Фондация EuroNatur - www.euronatur.org. Тя обединява различни селища от 15 различни страни от Европа в Европейска мрежа на селата на щъркелите. Общото между всички тези селища, е че те осигуряват местообитания за голям брой щъркели, които съжителстват в хармония с местните жители от всички тези страни. Село Белозем е номинирано за българското село, участник в инициативата от Зелени Балкани още през 2005 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина