Шишманци отново на протест срещу добива на камък, ще блокират републикански път

Автор: Plovdiv Now 4617
Шишманци отново на протест срещу добива на камък, ще блокират републикански път

Шишманци отново се вдига на протест срещу добива на камък от находището край селото. Жители ще проведат ново шествие на 25 март, по време на което ще спрат движението по републиканския път, отвеждащ до Белозем. За местните това е символично, тъй като именно оттам преминават и камионите, извозващи трошен камък от находищата, обявиха те пред TrafficNews.

Припомняме, че миналата неделя /19 март/ след пауза от протестни дейности, местни отново блокираха пътя между Шишманци и Белозем. Те застанаха зад исканията си инвестиционно намерение на дружеството „Холсим“ АД за разширяване обхвата на кариерата да не бъде реализирано. В момента австрийската фирма добива материал от други две находища в района, като предстои да получи разрешение да работи и в трето. То обаче е в непосредствена близост до първите къщи на селото и граничи с обработваемите площи на Шишманци.

Жители споделиха пред медията ни, че остават с убеждението, че процедурата по отдаване право на добив от „Шишманци-3“ е станала в условия на нарушения. „От РИОСВ смятат, че няма нужда от ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда). Според екоинспекцията не трябва да се дава ново становище, понеже няма опасност от по-голямо запрашаване. Нещата сякаш се случват проформа“, заяви Ваня Ганчева–член на инициативния комитет.

Тя допълни, че на протеста им, проведен на 19-ти март, не са присъствали поканените представители на властта и институциите - кметът на Община Раковски, Общински съвет-Раковски и РИОСВ. На място е бил само кметът на селото Костадин Иванов.

„Нямат интерес, явно, не искат да се изправят срещу нас и да ни дадат отговор. Бяхме подкрепени от Инициативния комитет на Горнослав, които водят своята битка срещу друга кариера в региона им. Целим да се обединим, защото имаме обща идея – да не се нарушава природния баланс и да не се унищожава здравето и имотите на населението“, допълни Ганчева. 

Инициативите комитети обсъждат варианта да търсят подкрепата на властта за връщане на отменената преди повече от десетилетие Наредба № 7 на здравното министерство, която засяга хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. Тя е разписана още през 90-те и с нея собственици на обекти, замърсяващи околната среда, са задължени да спазват определени мерки за безопасност. Спрямо наредбата се определя и минимална дистанция /Хигиенно-защитна зона/ между източниците, които отделят вредности в околната, и границата на жилищната зона на населените места. В случая на кариерите за добив на материал е между 2000 и 300 м. в зависимост от метода.

Протестът и блокиране на движението между Шишманци и Белозем ще се случи в 11:00ч.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина