Санират читалището в Стряма с над 90-годишна история

Автор: Plovdiv Now 14269
Санират читалището в Стряма с над 90-годишна история
Санират читалище "Христо Ботев - 1930" в село Стряма, община Раковски.
 
В няколко снимки кметът на общината Павел Гуджеров показва напредъка на работата.
 
По данни от читалищните дейци сградата е построена около 1949 година и това е първия ремонт, който се прави. Проектът е на стойност над 300 000 лв. и най-общо предвижда външна топло изолация, подмяна на покрив и подмяна на дограма.
 
"Пожелавам на жителите на село Стряма след ремонта в читалището да се вихри още по-голяма културна дейност", каза Павел Гуджеров.
 
През декември 1928 г. в село Стряма се поставя началото на инициатива за създаване на читалище. Заделени са 400 дка земя, от чиято приходи 5% се използват за просветна и читалищна дейност. Официалното откриване на читалището става на 17 юни 1930 г. от ентусиастите Иван Генчев, Петър Ванев, Стоил Тимонов, и др.
 
Присъстват всички учители, чиновници, фелдшери и по-будните селяни. Читалището носи името на български национален герой Христо Ботев. Ръководството на читалището успява да събере 150 тома книги. В края на 1930-те години, Райко Райков закупува първото радио за читалището.

В началото на 1950-те се формира първият танцов състав с ръководители Иван Лесов и Рангел Кордов. Днешната сграда на читалището е построена през 1961 г. с киносалон със сцена и 320 места.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина