Ромска банда измами и ограби брутално възрастен човек в Белозем

Автор: Plovdiv Now 24947
Ромска банда измами и ограби брутално възрастен човек в Белозем

Автор: Наталия Грозева

Ромска банда изнудва и мами възрастни хора в малките населени места около Пловдив. Пловдивската полиция е разкрила част от измамната мрежа, изградена от ромски фамили, превърнали това в бизнес. Днес пред Районен съд бяха изправени две жени - Атанаска Георгиева на 45 и Вида Колева на 25 години, които изпълняват едновременно ролята на примамки и организаторки. 

Таргетът на групата бил самотноживеещи възрастни хора. Една от техните жертви се оказва 66 - годишен мъж от село Белозем. Той живеел сам в къщата си, а преди няколко месеца бил посетен от двете жени. В последствие пенсионерът влязъл в по-близки отношения с едната жена. Тя започнала да му се оплаква, че живее изключително бедно, че мъжът ѝ я е напуснал, а трябва да се грижи за децата си. Наивният мъж ѝ дал 3 000 лева назаем, като определил в какъв срок да му бъдат върнати парите. Това обаче не се случило и тогава жената му обещала вместо да му върне парите, нейни роднини да ремонтират покрива и улуците на селската му къща. Няколко дни по-късно в дома му се изсипали една кола роми, които започнали да човъркат нещо по покрива. 

След това заявили, че ремонтът е готов и му поискали голяма сума пари. Започнали да го заплашват и изнудват. Човекът дал всичките си спестявания, но те се оказали недостатъчни да покрият "задълженията му". Започнали да го водят по банки и фирми за бързи кредити, където го накарали да изтегли десетки кредити. След това го заплащили с ЧСИ и го накарали пред нотариус да прехвърли на жените част от собствеността си върху няколко земеделски парцела. 

мотната вреда е на стойност 77 500 лева. Човекът е бил толкова притеснен, че е получил инсулт и лекарите едва са го спасили. Макар и късно, възрастният мъж се обръща към свои близки, които търсят помощ от полицията. Досъдебното производство се води от 8 месеца. Искам да апеларам, ако има и други пострадали от подобна схема , да се обърнат към полицията", заяви районният прокурор Атанас Илиев. 

Според Илиев има надежда жертвата да върне обратно собствеността си. Следващата седмица ще бъде поискано обезпечение от съда над имотите, прехвърлени от пенсионера на ромката. 

Директорът на полицията ст. комисар Васил Костадинов също се обърна с апел както към местните власти, така и към близките на самотноживеещи възрастни хора. "Трябва хората да бъдат изключително внимателни и да не се подлъгват по обещания за безплатни услуги", заяви той. 

Атанас Илиев описа и част от методите по които действат измамниците. Те оглеждат къщите и където видят некролог на вратата звънят и проверяват дали живият съпруг или съпруга живеят сами. След това започват разговори за ремонти на покриви, смяна на улуци и прочее. "

Добре е хората да търсят съдействие още в първия момент. След това е по трудоемко и трудно се връща имущество. Апелирам и аз към  местната власт също да се намеси!", заяви говорителят на Районна прокуратура.

До час ще стане ясно дали районне съд ще остави двете жени в ареста. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина