Ромите, нападнали баба Атанаска от Белозем, на съд, делото забавено заради неграмотност

Автор: Деница Лещева 4803
Ромите, нападнали баба Атанаска от Белозем, на съд, делото забавено заради неграмотност

Стартът на делото срещу тримата роми, обвинени, че са пребили и ограбили баба Атанаска от село Белозем, бе отложен по искане на един от адвокатите. Причината е, че той не бил получил препис от обвинителния акт. Такъв бил връчен единствено на подзащитния му, който обаче е неграмотен, видя репортер на trafficnews.bg.

„Това би било ограничило правото му на защита, тъй като би следвало в такива случаи подсъдимите да се занимават с материалите по делото чрез адвокатите си“, смята адв. Мандов.

Искането му бе подкрепено от другите двама защитници, които изтъкнаха, че случая се касае за решаване на човешки съдби.

Самият Тодор не можа да отговори на въпросите на съдия Шишкова дали има завършен първи клас и дали това би се потвърдило, ако съдът направи справка.

„Учил съм, но не можах да завърша“, каза единствено Тодор.

В залата стана ясно, че адвокат Мандов е бил редовно призован на 26 август, но не и защо не е поискал да разгледа материалите досега. В крайна сметка съдът даде възможност на адвокатите и подзащитните им да се запознаят с обвинението, а разпоредителното заседание бе отложено само с два часа.

Припомняме, че в началото на февруари 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. Единият от мъжете е съборил възрастната жена , като при падането тя е счупела бедрото си. Другият извършител опира нож в гърлото на жертвата и я заплашва, че ще я заколи, след което тримата извършители започват да претърсват къщата. Изнесени са бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира тя била блъсната на земята, в следствие на което бе със счупен крак и бе приета в болница. 

След случилото се проведе мащабна полицейска акция, при която бяха задържани 42 души. На място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Възрастната жена е била изключително наблюдателна и е запомнила ножа, с който е била заплашена. Това в последствие е помогнало при иденетифициране на извършителите. 

След разследване, продължило няколко месеца са установени тримата извършители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предишни криминални прояви и осъждания. Тримата са живели в Белозем. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина