Разпитват като защитен свидетел баба Атанаска от Белозем, пребита и обрана от роми

Автор: Ива Модова 6055
Разпитват като защитен свидетел баба Атанаска от Белозем, пребита и обрана от роми

Нападнатата, бита и обрана Атанаска от Белозем ще бъде разпитана в защитена среда, само в присъствието на съдебния състав. Това решение идва след комплексна експертиза за влошеното състояние на възрастната жена, съобщи Trafficnews.bg

Делото срещу тримата роми, които ограбиха и пребиха Атанаска, продължава в Окръжен съд. В съдебна зала за пореден път бяха доведени Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев. Процесът срещу тримата се провежда по съкратената процедура с разпитите на определен кръг от свидетели.

Припомняме, че в началото на февруари 2020 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. При нападението единият от мъжете е съборил възрастната жена  като при падането тя е счупила бедрото си. Другият извършител опрял нож в гърлото на жертвата и я заплашил, че ще я заколи, след което тримата извършители започнали да претърсват къщата. Изнесли бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира жената е настанена в болница. 

Възрастната жена е била изключително наблюдателна и е запомнила ножа, с който е била заплашена. Това в последствие е помогнало при идентифициране на извършителите. 

След разследване, продължило няколко месеца, са установени тримата извършители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предишни криминални прояви и осъждания. 

За пореден път пострадалата Атанаска не се появи в съдебната зала. Пред магистратите обаче бе представена комплексна съдебно медицинска и психологическа експертиза, според която възрастната жена не е способна да присъства в залата, както и да даде пълни обяснения.

Според вещите лица Атанаска е с влошено здравословно и психическо състояние. Жена е неспособна да се движи сама, не може да седи права и явяването й в съдебната палата би влошило емоционалното и състояние. Атанаска има нарушен слух и паметни затруднения. Според експертизата, Атанаска може да бъде разпитана като свидетел само и единствено при защитени условия, в присъствието на малък кръг от хора, предимно от познати и близки за нея.

„Не само глухотата, но и емоционалното състояние пречи за адекватни отговори. Атанаска често плаче. За да разбере даден човек, тя трябва да чете по устните му и да е близо до нея. От инцидента до днес, тя не може да измине повече от няколко метра”, заяви в залата доцент Светлозар Спасов експерт от Съдебна медицина.

На база експертизата председателят на състава постанови Атанаска да бъде разпитана в такава защитена среда. С жената ще се срещне само състава от Окръжен съд, като бабата ще е придружена от близките й. Разпитът й ще бъде еквивалентен с този на защитен свидетел, заяви в залата председателят на съдебния състав.

По време на заседанието бяха представени протоколите от проведените психологични и полиграфски изследвания. Документите бяха изискани още не предходното заседание от страна на защитата на Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев. Според адвокатите, техните клиенти не са били запознати с правата им, не са им били прочетени протоколите за съгласие, което прави експертизата незаконнообразна.

Председателят на съда предостави протоколите на всеки един от обвиняемите. Всички признаха, че подписите са техните,  но бяха категорични, че не са чели какво подписват и никой не им е разяснил какъв е този документ.

Нещо повече - Тодор Велиев обвини полицейските служители в побой и заяви, че се е подписал след заплаха.

„Много ме биха. 24 часа ме биха полицаите в една стая в Четвърто районно. Трима или четирима полицаи бяха. С палки ме налагаха, 24 часа ми пускаха ток. Дойде началникът на районното в Раковски, който също много ме би. Залепиха ми устата с тиксо. Караха ме да си призная. Още на 3 юни признах, че съм аз. Ден по-рано ме заплашиха, че ще ми запалят къщата. Дори когато имах адвокат аз пак признах, пак от страх. На адвоката не казах нищо. Подписът и на двата разпита са мои, но много ме биха”, заяви Велиев.

Делото бе отложено и насрочено за нова дата. Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев отново ще се изправят пред магистратите през март. Междувременно съдебният състав ще проведе разпит с баба Атанаска. Предварително прокуратурата и защитата ще зададат своите въпроси, които председателят ще зададе от тяхно име.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина