Протестиращи жители на Шишманци: Цяла седмица чакаме становище от властта - такова няма!

Автор: Валерия Василева 4847
Протестиращи жители на Шишманци: Цяла седмица чакаме становище от властта - такова няма!

"Заводът трябва да СПРЕ" - с това искане продължават протестите в Шишманци. Местните жители ще изразят недоволството си срещу пожарите и замърсяванията, чиито източник е индустриалното предприятие. Затова те възнамеряват да блокират пътя до него в петък, събота и неделя. Протестите ще стартират в 6:15 сутринта, с пристигането на първите камиони.

"Пожарът започна в неделя вечерта и продължава до момента. Цяла седмица очакваме становище на отговорните институции и власта, но към момента такова няма", споделят в социалните мрежи организаторите. 

По-рано днес от Районна прокуратура-Пловдив информираха, че е започнала проверка за евентуално престъпление против околната среда. Срокът на приключването е едномесечен. Проверката е възложена на служители на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив. Образувана е преписка след постъпила справка от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив по повод направено замерване на чистотата на въздуха от мобилна лаборатория на РИОСВ - Пловдив в село Шишманци.

 

Припомняме, че огънят продължава вече четвърто денонощие. Вчера сутринта десетки жители на Шишманци, Белозем и Стряма се събраха на спонтанен протест, а много от тях носеха маски.  Те разказаха пред наш екип, че редовно в завода се случват пожари. Според тях тази част е най-плодородната в България и една такава огнена стихия и последвало замърсяване на въздуха, би убило всякаква реколта, а дори би повлияло на животновъдството.

Още вчера протестиращите се зарекоха, че всеки ден ще се събират пред завода, докато държавата не предприеми мерки за отстраняването на проблемите. Те поискаха строг мониторинг на мерките за безопасност с оглед предотвратяване на бъдещи пожари.

Протестът бе подкрепен и от представители на местната власт.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина