Прострелян щъркел падна в един от дворовете в Раковски

Автор: Plovdiv Now 18297
Прострелян щъркел падна в един от дворовете в Раковски

Прострелян щъркел разтревожи жители на Раковски. Птицата е паднала в двор в града, в около 20,00 часа във вторник. Жената, която живее в имота, веднага се е притекла на помощ на щъркела. За съжаление, когато го е обърнала, се е оказало, че той е мъртъв. Това разказва самата тя в местната фейсбук група "Безредиците в град Раковски".

"Не знам какъв човек трябва да си, за да посегнеш на такова приказно същество!", недоумява жената.

Подаден е сигнал в полицията. Извършителят се издирва.

Припомняме, че през месец април имаше три случая на простреляни щъркели в село Белозем, община Раковски. Една от птиците не беше умъртвена и беше спешно откарана в Спасителния център в Стара загора. 

Припомняме също, че белият щъркел е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България. Забранено е тяхното умишлено улавяне или убиване с каквито и да е уреди, средства и методи. Законът забранява още увреждане или унищожаване на местата им за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. За тези видове важи и забраната за притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница и търговия.
 
Всяко посегателство срещу защитени видове се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв. За физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В случай на доказано умишлено убиване на защитен вид може да се търси и наказателна отговорност по НК- лишаване от свобода от 1 до 3 години.
 
Снимки: фейсбук
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина