Проекторешение на РИОСВ-Пловдив одобри създаването на нова кариера в Момино село

Автор: Plovdiv Now 5491
Проекторешение на РИОСВ-Пловдив одобри създаването на нова кариера в Момино село

РИОСВ-Пловдив излезе с проекторешение за одобряване на инвестиционното намерение за изграждане на нова кариера за добив на строителни материали - пясък и баластра. Концесионната площ е 218 дка и се намира в землището на Момино село, община Раковски, област Пловдив. 

Възложител e пазарджишката фирма „Адванс" ООД. Инвестиционното предложение предвижда проектиране и разработване на кариера за открит добив на пясък и баластра в границите на утвърдените запаси на находище „Момино село". Находището се намира на около 0,8 км южно от с. Момино село, на 6 км западно от Раковски и на 16 км североизточно от Пловдив.

Обект на търсене и проучване е речната баластра от заливните и надзаливни тераси на река Стряма. 

Припомняме, че преди около месец - на 23 март 2023 г., на общо събрание в Момино село (общ. Раковски), жителите изразиха, че са против изграждането на кариера за добив на инертни материали на площ от 218 декара. На събранието присъстваха кметовете на населеното място, община Раковски и председателя но Общински съвет - Раковски. Те засвидетелстваха, че застават зад волята на населението и ще направят всичко възможно концесията да не се случи. Стартирана е нова подписка, а за председател на инициативния комитет бе избран Илиян Пацев. 

Проекторешението идва след процедура, продължила приблизително 3 години, по която беше решено да се извърши оценка за въздействие върху околната среда.

Първоначално инвестиционното намерение касаеше заемане на площ от 228 дка, но тя е изменена на 218 дка. Причината е изваждането на терени, върху които няма да се извършват добивни дейности-нерегламентирано сметище (площ 3 дка), терен за стрелкови клуб с площ 5 дка и сервитут на отводнителен общински канал в границите на терена с площ 2 дка.

Площта на находището 218 дка обхваща терени с общинска (необработваеми земи) и частна (обработваеми земи, синори) собственост. В резултат от добивните дейности се очаква изземване на около 660 820,55 м3 полезно изкопаемо на площ от около 200 дка при дълбочина от 2 до 6 м, над нивото на подпочвените води. Планираният среден добив е 250 тона на ден. При експлоатацията на находище „Момино село", няма да бъдат използвани взривни материали, както и да бъдат извършвани взривни дейности.

Решенията по ОВОС губят правно действие, ако в срок 5 години от датата на издаването не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение.

След официално оповестяване решението може да бъде обжалвано чрез РИОСВ-Пловдив пред Министъра на околната среда и водите и/или Административен съд-Пловдив в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица и организации по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина