Прекратиха процеса срещу Стефан, опитал да убие съсед в Раковски

Автор: Plovdiv Now 16074
Прекратиха процеса срещу Стефан, опитал да убие съсед в Раковски

Автор: Георги Тошев

Официално приключи фермерската сага от Раковски, която се точи от 2018 година. На днешното поредно заседание в Окръжен съд-Пловдив процесът срещу Стефан Говедарски който опита да убие съседа си Иван Гълев беше прекратен. Причината – влошеното здравословно и психическо състояние на Говедарски, предаде trafficnews.bg.

След няколко поредни заседания и множество експертизи, днес отново бяха призовани вещи лица и беше изслушано заключение от направена комплексна съдебно медицинска, психиатрична и психологична експертиза.

От нея стана ясно, че Говедарски има множество психиатрични усложнения в следствие на инсулт и епилепсия. Констатирано е , че през март е настъпило влошаване на общото и психологично здраве на стрелеца. Констатирана е съдова деменция след посочените инциденти. Констатирано е и намаляване на мозъчното вещество и нарушение на сърдечната дейност, в следствие на която му е поставен пейсмейкър.

Според експертите Говедарски не може да участва в процеса и състоянието му изключва вменяемост. Възможно е подобрение и стабилизация единствено във физическото му състояние. Процесът на деменция е крайно необратим и според експертите няма устойчиви индикации за симулативно държание от негова страна.

С оглед заключението от експертизата, държавното обвинение и защитата на Говедарски поискаха делото да бъде прекратено, а Иван Гълев и адвокатът му Орлин Търновалийски изразиха желание то да бъде спряно.

Макар да е бил вменяем по време на свадата между двамата, в последствие състоянието на Говедарски се е влошило до сегашните му нива. След като изслуша страните съдът прецени, че фермерът е невменяем и процесът срещу него следва да бъде прекратен.

Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Как се стигна до съдебната сага?

Говедарски  живеел в Раковски, като стопанисвал малка ферма, състояща се от двор и стопански сгради. Там отглеждал крави. Той притежавал разрешително за огнестрелно оръжие – пистолет „ЧЗ – Чешка збрьовка 75В“ и боеприпаси за него. Пострадалият Гълев също живеел в Раковски и отглеждал крави във ферма, близо до тази на обвиняемия. През лятото на 2018 г., между двамата избухнал  конфликт, защото Гълев освободил пастира си, който работел и за двамата и започнал сам да извежда на паша животните си.  Не пожелал обаче да вземе кравите на обвиняемия. Говедарски  недоволствал, защото смятал, че Гълев оставял животните да пакостят в района на фермата му. Кравите понякога бутали оградата или влизали в нивата с люцерна. Двамата често си разменяли обидни реплики и се карали.

На 2 октомври 2018 г. Говедарски обърнал няколко ракии. Видял, че по оградата му пак има поражения и предположил, че са от кравите на Иван.  Излязъл от фермата си, като взел със себе си пистолета с 11 патрона в пълнителя. Към 18 часа видял, че Гълев прибира кравите си към своята ферма. Обвиняемият го пресрещнал и му казал, че ще го убие. Извадил от кобура оръжието си и ударил с него два пъти по лицето Иван, като му причинил контузни рани. Фермерът бързо се обърнал и тръгнал да се отдалечава по пътя. Опитвал се да набере тел. 112, за да потърси помощ. В този момент обвиняемият се прицелел с оръжието по него. Стрелял няколко пъти и три пъти го улучил. Макар и прострелян, Гълев продължавал да върви. Тогава обвиняемият решил да го простреля в главата с последния патрон, но не го улучил. Според събраните доказателства по делото, Говедарски  изстрелял 11 патрона. След това тръгнал към своята ферма. Жертвата се строполила на земята, но продължила да набира 112. 

На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалият бил откаран в болницата, където му е оказана спешна лекарска помощ, благодарение на която е спасен животът му. Първоначално Говедарски бе задържан под  „домашен арест“, по-рано тази година мярката му за неотклонение беше променена в подписка.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина