Пореден протест срещу кариера блокира път край Раковски

Автор: Plovdiv Now 5757
Пореден протест срещу кариера блокира път край Раковски

Жители на Шишманци излизат на нов протест, за да кажат „Стоп“ на кариерите в находището в населеното място. От Инициативния комитет готвят ново блокиране на главния път с Белозем, който преминава в близост до територията на кариерите, съобщи TrafficNews.

Местни застават против инвестиционното намерение на фирмата „Холсим“ АД, с което тя иска да разшири обхвата на кариерата с още 62 дка площ. По този начин границите ѝ ще достигнат до обработваемите земи и съвсем близо до къщите в селото. Припомняме, че австрийската фирма от години добива материал от други две находищата в населеното място, като едното е с изтекъл срок на концесия, а другото все още е в експлоатация.

Миналата година „Холсим“ започва проучване на находище „Шишманци-3“ с идеята да продължи добивната си дейност в региона. В момента предложението им е на етап преценяване необходимостта от ОВОС(Оценка за въздействие върху околната среда), където крайната дума има Регионална инспекция по околната среда и водите. 

Дори на етап инвестиционно предложение темата предизвика широко обществени недоволство още пред миналата 2022г. Тогава жителите направиха събрание и инициираха протест с искане то да бъде прекратено. Година по-късно общественото недоволство бе временно затихнало. Това обаче се промени от един пост на кмета на Шишманци, който публикува на страницата си уведомление към граждани и заинтересовани лица. От него става ясно, че във връзка преценяване необходимостта от изготвяне на ОВОС всеки, който има възражения, може да ги предяви към кметството, община Раковски или РИОСВ-Пловдив.

Жители на Шишманци обаче подозират, че дори да има писмени възражения, те ще бъдат пренебрегнати. Те са категорични, че няма да допуснат „Холсим“ да разшири границата на концесията и по тази причина несъгласието си ще изкажат с протестни действия.

Ние не искаме да живеем около взривове, да дишаме праха, а къщите ни се пропукват. Искаме по-добро бъдеще. Излизаме на улицата, тъй като имаме претенции към тази кариера и искаме нашият отказ да бъде чут. С всичко до тук виждаме, че община Раковски казва „Да“ на кариерите, защото получава облагите от тях. Ние обаче сме единствено и само ощетена страна“, заяви пред медията ни Ваня Ганчева.

Тя припомни трите основни искания на местните – да не се дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да се смени статутът им, за да не може в бъдеще те да бъдат превърнати в сметище. Протестът ще се проведе на 19 март в 10.30ч. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина