Пикник кът, кабинет по готварство и класна стая на открито радват децата в Марково и Белозем

Автор: Plovdiv Now 13240
Пикник кът, кабинет по готварство и класна стая на открито радват децата в Марково и Белозем

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Марково и ОУ „Гео Милев“ в Белозем подариха на своите деца модерна училищна база с помощта на програмата „Нестле за по-здрави деца“, която насърчава балансираното хранене и двигателната активност сред подрастващите.

2020 година посрещна възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Марково с нова пикник зона, която прави училището им по-уютно и привлекателно. Мястото бързо се превръща в любимо място за децата и те се забавляват там и през свободното си време. То подобрява общуването между тях и те се забавляват на открито. Редица събития, свързани със здравословното хранене, като инициативата „Мама готви най-добре“, са част от програмата на училището и се осъществяват в пикник зоната. Пространството има и образователна цел и при хубаво време децата се радват на изнесени уроци на чист въздух.

В ОУ „Гео Милев“  в Белозем пък изненадаха учениците си с класна стая на открито. Дворът на училището вече е по-атрактивен и децата могат да опознават света чрез книги на чист въздух. Новият учебен кът разнообразява училищната среда и служи като място за почивка. 

На специални награди се зарадваха и децата от НУ „Петко Р. Славейков“ в Пловдив и НУ „Христо Ботев“ в Първомай. Шеф Жоро Иванов проведе кулинарна консултация с малчуганите под тепетата, а олимпийската шампионка Тереза Маринова организира специален ден на спорта за тези от Първомай.

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина