Пиеса за живота на католически светец гостува в Раковски чак от Хърватско

Автор: Plovdiv Now 6902
Пиеса за живота на католически светец гостува в Раковски чак от Хърватско

Сцената на читалище "Св. св. Кирил и Методий" в Раковски ще бъде домакин на една интересна пиеса, чиито сюжет датира още от Средновековието. Постановката "Животът на свети Лаврентий мъченик" е продукт на хърватски самодеен театър, основан още през 1969 година. Спектакълът ще се играе в Раковски на 10 ноември от 11,00 часа.

Драмата проследява периода от 257 г., когато папа става Сикст, а Лаврентий е ръкоположен за дякон, който отговаря за имуществото на църквата и грижата за бедните, до 258 г., когато те дават живота си в името на християнската вяра. Гоненията на християни по времето на римския император Валериан са изключително ожесточени. След убийството на папа Сикст, който е обезглавен на 6 август 258 г., Лаврентий е хвърлен в тъмница. Там той извършва много чудеса, изцелява болни, а много хора, които са езичници, успява да присъедини към християнството. Въпреки всички жестокости и мъчения на римския император, Лаврентий не се отрича от вярата си и с молитва предава Богу душата си.

Животът на свети Лаврентий мъченик“ е една от най-дълго играните драми в съвременната хърватска театрална история от 1970 г. до днес, с повече от 250 представления из Хърватия и по света – в Бразилия, Уругвай, Аржентина, Полша, Словакия, Унгария, Италия, Швейцария, Австрия, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения и др.

Източник: Читалище "Св. св. Кирил и Методий" - Раковски 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина