Първите щъркели се върнаха в Белозем

Автор: Plovdiv Now 18053
Първите щъркели се върнаха в Белозем

Първите два щъркела пристигнаха в пловдивското село Белозем. Птиците са били забелязани вчера от местните, а единият от тях вече се е настанил в гнездо на църквата.

„Ех, докато се закичим с мартениците, и трябва да ги сваляме”, коментира млада жена в социалните мрежи, където са качени и снимки на щъркелите. Други пък се радват, че щом птиците са тук, и пролетта наближава.

Не може да се конкретизира откога в Белозем има щъркели, най-вероятно - от векове. От столетия основен поминък на населението е оризопроизводството, отглеждано във вода, в която пък има много храна за дългокраките птици. Първите запазени официални данни за щъркели в селото са от началото на миналия век и се съхраняват в Историческия музей в Пазарджик

Информацията гласи, че "На голямото, "орлово" дърво в Герен кория край село Герен /старото име на Белозем/ е имало над 20 щъркелови гнезда. Дървото е било толкова голямо, че няколко души са били необходими, за да обгърнат ствола му и се е виждало от Бунарджика в Пловдив. Малко след Първата световна война дървото е отрязано. В последните години на покрива на училището в селото има 23 гнезда. 

Белозем е част от голяма мрежа на селищата в Европа, в които гнездят много бели щъркели и тя се нарича Евронатур. Всяка година организацията провежда фестивали, посветени на белите птици, като домакинството е на ротационен принцип. Белозем бе домакин през 2012 година. 

В Белозем важи и поговорката, че там където има щъркели, има и много деца.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина