Първите щъркелчета се излюпиха в Белозем

Автор: Plovdiv Now 6622
Първите щъркелчета се излюпиха в Белозем

Първите щъркелчета се излюпиха в едно от гнездата на покрива на читалището в Белозем. Записите от камерите показват, че на 7 май родителите все още мътят яйцата си, а на следващия ден бебетата са вече на бял свят, разказва belozemstork.eu.

За съжаление, от 5-те яйца, които бяха снесли щъркелите в това гнездо, само 4 успяха да се излюпят успешно, но това е често срещано при едрите птици, живеещи на свобода.

С модерните технологии става възможно и проследяването на историята на птиците и гнездата, които обитават. Двойката щъркели зае гнездото си на 29-ти март. На 30-ти вече е регистрирано и първото яйце, а на 2-ри април в същото гнездо родители мътиха яйцата си в късния сняг, който наваля в Белозем тази година. А за да е историята още по – пъстра, камерите заснеха и пръстен, поставен на крака на една от птиците.

Справката показва, че специализираният пръстен е поставен на тази птица през 2012 година от Зелени Балкани, когато тя е била малко щъркелче, излюпено на покрива на училище ,,Гео Милев“ в Белозем, където гнездят около 20 двойки щъркели. По-късно през 2015 същата птица е наблюдавана в околностите на училището.

Припомняме, че Белозем е българският представител в Европейската мрежа на селата на щъркелите и там се полагат специални грижи за тези птици.

Специален проект позволи на читалище "Просвета 1909" в селото да изгради модерна система за видеонаблюдение на две щъркелови гнезда, разположени на покрива.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина