Огнище на птичи грип установено край Стряма

Автор: Plovdiv Now 31920
Огнище на птичи грип установено край Стряма

Потвърдено е ново огнище на ифлуенца, познат като птичи грип, по птиците в област Пловдив. Заболяването е установено в стопанство с кеклици и яребици в землището на село Стряма, община Раковски. Обектът попада в 3-км предпазна зона на огнището, обявено на 16.11.2021 година, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

След установена висока смъртност при птиците в последните няколко дни, от стопанството незабавно информират Областната дирекция по безопасност на храните  в Пловдив. Взети са проби за изпитване, потвърдени като положителни за Високопатогенна инфлуенца птици H5N1 от НРЛ за Инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест.

Разпоредени са мерки за хуманно умъртвяване на птиците в засегнатия волиер, обезвреждане на труповете и замърсените материали, почистване и дезинфекция. Броят на наличните яребици и кеклици е около 500.

Остават в сила всички мерки за контрол на заболяването в създадените предпазни и надзорни зони, разпоредени със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на огнището от 16 ноември. Забранява се придвижване и транспортиране на птици към и от засегнатия обект включително и за целите на разселване на птици за подновяване на дивечовия запас за период до вдигане на забраните по създадени предпазна и надзорна зона.

БАБХ напомня, че есенно-зимният сезон е високорисков за заболяването и апелира собствениците да отглеждат птиците си в затворени помещения. При всяко отклонение от здравния статус на птиците стопаните незабавно да информират ветеринарен лекар.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина