Офицери и сержанти от запаса и резерва в Раковски уважиха Деня на Европа

Автор: Plovdiv Now 8455
Офицери и сержанти от запаса и резерва в Раковски уважиха Деня на Европа
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и служители на общинската администрация в Раковски отбелязаха 9 май - Ден на Европа и Ден на победата над фашизма.
 
Събитието беше тържествено открито от заместник - кмета на община Раковски Венцислав Чавдаров, а вълнуващо слово произнесе подполковник Стефан Марушкин, след което поздрави всички членове на СОСЗР по случай десетата годишнина от основаването на съюза в Раковски.
 
9 май се отбелязва като Ден на Европа от 1986 г. Обявен е на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9 май 1950 г.), в която той представя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни, което се смята за „първата реална крачка към европейска федерация".
 
Инициативата му полага основите на днешния Европейски съюз. 9 май се отбелязва и като Ден на победата над фашизма (1945). Той е официален неработен ден в Русия, Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Туркмения и Узбекистан. Историческият повод за празника е подписаният на 8 май в 22:43 ч. (00:43 ч. московско време на 9 май) 1945 г. акт за безусловна капитулация на Германия, с което завършва Втората световна война в Европа.
 
 
 
 
 
 
Видяно от Dobrinka Dimova в Неделя 21:03

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина