Община Раковски с позиция относно намеренията за 3-та клетка на депото в Шишманци

Автор: Plovdiv Now 9367
Община Раковски с позиция относно намеренията за 3-та клетка на депото в Шишманци
Кметът Павел Гуджеров излезе с позиция от името на Община Раковски по повод намеренията за изграждане 3-та и 4-та клетка на депото за отпадъци в село Шишманци.
 
Позицията е публикувана и на официалната фейсбук страница на Гуджеров. Ето какво гласи:
 
"Уважаеми съграждани,
Поводът заради който реших да напиша настоящото становище е свързан с разпространяването на невярна и лъжлива информация от страна на Община Пловдив. Вчера едва няколко часа след като беше минало поредното заседание на РСУО - Пловдив (Регионалното сдружение за управление на отпадъците - Пловдив) от Община Пловдив бе разпространено прессъобщение, в което Община Пловдив е представена в светлината на „спасител“ на създалата се ситуация с оглед запълването на капацитета на първа и втора клетка в Депо за неопасни отпадъци (ДНО) с. Шишманци.
Община Раковски продължава да се отнася с отрицание към доизграждането на ДНО с. Шишманци и Завода към него.
​Община Раковски никога не е била „за“ изграждането, на която да е фаза от завода.
Настоящата ситуация е следната от една страна имаме отворени и все още не реколтивирани първа и втора клетка, реколтивацията на които ще струва около 10 000 000 лв. От друга страна поради изчерпване на капацитета на първа и втора клетка към настоящия момент има голяма вероятност да започне строителството на 3та и 4та клетка, строителство, което ще струва 9 000 000 лв., все пари на данъкоплатците.
Към настоящия момент съществува една единствена възможност Община Раковски да противодейства на случващото се, но тя почти граничи с нулата.
По повод разпространяваното от Община Пловдив лъжливо прессъобщение, че РСУО с единодушие е приело решението за строителството на 3та и 4та клетка бих искал да кажа следното: На предишното събрание на РСУО, което се проведе на 09.09.21 г. от 10 ч. в Заседателната зала на Община Пловдив успяхме да направим така, че решението за строителството на трета и четвърта клетка да не мине, тъй като гласувахме отрицателно и при съответното мнозинство решението не бе взето. Отново имаше камери, отново имаше журналисти, но новина нямаше, понеже малката Община Раковски показа, защо е дебел врата на вълка. При събранието, което се проведе на 23.09.21 г. отново по същия повод, но при различен кворум, нашето отрицателно становище не беше взето предвид. Така се стигна до разпространяването на лъжливото прессъобщение от Община Пловдив.
Като Общинско ръководство, продължаваме да твърдим, че Община Раковски и по-конкретно жителите на с. Шишманци следва да бъдат овъзмездени за нанесените тежки последици по един или друг начин.
Бих искал отново да подчертая дебело, че ръководството на Община Раковски, застава твърдо зад сигурността на жителите на Община Раковски.
 
В заключения се обръщам към тези които предадоха община Раковски. Искрено се надявам да е вярно, че бог е запазил специално място в ада за предателите, за да не чакате по опашки", казва кметът.
 
Припомняме, че Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив /РСУО/ гласува на заседание на 23 септември изграждането на трета клетка на Депо за неопасни отпадъци (ДНО) в с. Шишманци, Община Раковски. Предложението беше прието единодушно.

Одобрението идва след предложение на кмета на Пловдив Здравко Димитров за създаването на общ фонд, в който да участват деветте общини Пловдив, Марица, Стамболийски, Родопи, Перущица, Съединение, Кричим, Раковски и Брезово. Целта е да се инвестират средства в поддръжката на депото в Цалапица и изграждането на нова трета клетка в Шишманци. Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез кандидатстването през различни фондове и програми.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина