Населението на Раковски в последните години расте, строи се много

Автор: Plovdiv Now 17309
Населението на Раковски в последните години расте, строи се много

Населението на Раковски в последните години расте, твърди кметът на общината Павел Гуджеров пред 24plovdiv.bg.

По думите му много пловдивчани, които предпочитат по-спокоен живот, си купуват имоти в града и околните села. Вече се забелязва и нова тенденция – строеж на кооперации. В администрацията са заявени 5 проекта за такива сгради. Инвеститорите им са получили разрешения за изграждане. Предстои и оформянето на модерна голяма зона с къщи.

“Радостното е, че младите хора в общината се увеличават. Има висока раждаемост. По тази причина местата в детските градини не достигат. При тазгодишния прием 90 деца не са обхванати”, коментира Павел Гуджеров.

За да се преодолее проблемът, ще се строи ново детско заведение в Раковски за 4 групи. Предвижда се да се използва сградата на недовършеното училище в града. Общинското ръководство е успяло да убеди Министерството на образованието и науката теренът да бъде преотреден за забавачка.

“Обследвахме училищната постройка. След като бъдат направени земетръсни шайби, ще е безопасна и годна за обитаване. Необходимо е саниране, както и цялостна подмяна на вътрешното ел- и ВиК обзавеждане”, обясняват специалисти. Предварителните изчисления сочат, че превръщането на училището в детска градина ще струва над 3,5 млн. лева. Общината ще използва собствени средства или ще търси външно финансиране.

“Младото население в Раковски се увеличава, тъй като има работни места. Индустриалната зона продължава да се развива, в ния работят десетки компании. През миналата година местна фирма инвестира 8 млн. лева в голяма складова база”, изброяват от общинската администрация.

Раковски привлича младите и с добри условия за живот. Полагат се много усилия за модернизиране на града и шестте села около него. До края на тази година се предвижда благоустройство на 59 дка в цялата община. Това включва поставяне на нови тротоари и бордюри, ремонт на улици. Асфалтирането в Раковски излиза наполовина по-евтино, тъй като с него е ангажирано общинското предприятие “Благоустрояване и превенция”. За петте години, откакто е създадено, е положена настилка на 25 км. Кметът е категоричен: Ако бяхме използвали външни изпълнители, щяхме да сме много по-назад и да ни струва по-скъпо.

Той уточнява, че до края на тази година се предвижда да бъдат асфалтирани около 6 км. По думите му общинското предприятие е единственото у нас, което разполага с толкова много собствена техника – повече от 15 машини. Това позволява работниците му да се грижат и за уличното осветление, да извършват ремонти по напоителните системи, да поддържат парковете и да извозват сметта.

“Въпреки кризата проектите в общината се изпълняват успешно”, коментират съветници. Благоустрояват се и шестте села в общината.

В Белозем е извършено аварийно почистване и укрепване на река Сребра, асфалтирани са две улици и алея към детската градина. В момента в селото се изгражда нов площад за 280 000 лева. Изпълнява се първият етап от проект за 3 млн. лева, включващ канализация и модулна пречиствателна станция. Предстои саниране на местната гимназия по селско стопанство и на помощната сграда към ОУ “Гео Милев”.

В с. Стряма първият етап от проекта за канализация вече е приключен. Изградени са модулно пречиствателно съоръжение, 750 м канализация и 300 м водопровод. Направени са основен ремонт и саниране на читалището. Продължава чакълирането и асфалтирането на улици.

Жителите на Шишманци се радват на асфалтираната околовръстна улица “Васил Левски”, предстои да се положи такава настилка и на ул. “Пета”. За тийнейджърите и младежите в селото са изградени фитнес на открито и футболно игрище. В двора на детската градина са поставени нови съоръжения. Извършен е частичен текущ ремонт на покрива на пенсионерския клуб, санирано е читалището.

“Децата в с. Чалъкови до октомври ще имат нова детска градина, която е за 4 групи”, посочва Павел Гуджеров. Селото има и друга придобивка – уличните лампи са подменени с енергоспестяващи. Придобивка за всички жители на община Раковски ще бъде новата спортна зала със закрит плувен басейн. Проектът за нея е готов. Така желаещите да спортуват ще имат още по-добри условия. Стадионите ни също са обновени. Надяваме се един от футболните ни отбори да влезе във В група, казва Гуджеров.

За да поощрява спорта, общината раздава стидендии на деца, които са показали постижения в различни дисциплини. Полагат се грижи и за подобряване на здравеопазването в Раковски. Предвижда се строителство на инфекциозно отделение към болницата в града. На финала е проектирането на ремонта на три важни пътни артерии – Белозем - Чалъкови, Чоба - Болярино и Раковски - Отец Кирилово.

“В местната инициативна група сме подали проекти за изграждане на 5 парка и на две футболни игрища в Стряма и Чалъкови, както и за ремонт на училищата в двете села”, обяснява Гуджеров. Той не крие, че непрекъснато растящите цени на суровините и на тока изправят пред големи изпитания кметовете у нас и значително затрудняват работата им.

“Асфалтът скочи с 40%, килограм метал от 1,80 лв. вече е 3,80. Горивата и те поскъпнаха. Очаква се увеличение на бетона с 30 на сто. Скокът на синьото гориво пък ще бъде голям проблем, тъй като Раковски в голямата си част е газифициран”, изброява кметът. Надеждата му е, че кризата няма да продължава вечно. Въпреки трудностите общината е финансово стабилна Орязани са всички допълнителни разходи. При шоковото поскъпване на електроенергията е компенсации за високите разходи. Към момента продължава изпълнението на инвестиционната програма. Асфалтирането в Раковски излиза по-евтино с общинската фирма.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина