Нападателите на баба Атанаска от Белозем отново пред съда, делото е към края си

Автор: Ива Модова 10108
Нападателите на баба Атанаска от Белозем отново пред съда, делото е към края си

Нападнатата, бита и обрана Атанаска от Белозем вече е разпитана в защитена среда, само в присъствието на съдебния състав. Възрастната жена е дала пълни показания на 18 март в дома си.

Делото срещу тримата роми, които ограбиха и пребиха Атанаска, продължава в Окръжен съд. В съдебна зала за пореден път бяха доведени Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев. Процесът срещу тримата се провежда по съкратената процедура с разпитите на определен кръг от свидетели, предаде trafficnews.bg.

Припомняме, че в началото на февруари 2020, 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. При нападението единият от мъжете е съборил възрастната жена, като при падането тя е счупила бедрото си. Другият извършител опрял нож в гърлото на жертвата и я заплашил, че ще я заколи, след което тримата извършители започнали да претърсват къщата. Изнесли бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира жената е настанена в болница. 

Възрастната жена е била изключително наблюдателна и е запомнила ножа, с който е била заплашена. Това в последствие е помогнало при идентифициране на извършителите. 

След разследване, продължило няколко месеца, са установени тримата извършители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предишни криминални прояви и осъждания. 

По време на днешното заседание бяха приети всички експертизи по случая. Пред съда, по искане на прокуратурата, бе призован затворник от Пазарджик, който е бил в една килия с Тодор Велиев в следствения арест. Методи Илинов е писал молба от името на Тодор до разследващите, тъй като последният е неграмотен. Освен това Велиев му е разказвал за случая с баба Атанаска и обира, както и че е невинен.

„Момчето е без баща и с болна майка. Лежал е за кражба на кон 7 години. Той ми сподели, че е бил натопен от другите задържани, както и от техните роднини. Не е знаел за 100-те лева, нито е носел бойлер и печка. Дори не е влизал в къщата на бабата, а е бил отвън. Разказа ми още, че с другите мъже /Атанас Радев и Ангел Василев/ били в Белозем и пиели бира. Единият от тях предложил да отидат у бабата, за да я оберат. Познавал я, защото продавала хляб. Тошко е 50 килограма и надали е можел да носи и печка и бойлер. Той не е виновен, аз знам. Момчето дори не е влизало вътре, разбрал за откраднатите пари в ареста. Другите не са му дали никакви пари. Натопен е, защото вече е бил осъждан. Един ден Велиев ме помоли да напиша молба до дознателя. Беше готов да признае нещата, които е направил той и да върне парите. В ареста научи, че синът на един от задържаните е писал показания срещу Тошко. Гледахме репортаж от Белозем в ареста. Каза, че не е само той виновен. Когато претърсвали къщата му са взели нож, но той е имал още 10 такива”, разказа пред съда Илинов.

Веднага след разпита му, Тодор Велиев поиска да даде обяснения. Той определи като лъжа всички думи на съкилийника му.

„Не съм казал, че съм влизал в къщата или че съм обирал жената. Не съм виновен. Мен ме взимаше полицията 4 пъти и ме биеха по 24 часа. Аз съм неграмотен и исках от Мето да ми напише молба за мярка, а не самопризнания. Той не ми прочете, какво е написал. Той е доносник на прокуратурата и нарочно го е направил, за да го пратят в ТПО. Аз имах адвокат тогава, ама нали съм неграмотен и не знаех, че трябва той да напише молба. Мето знае, че не съм го направил аз и лъже, че съм признал пред него. Бях пребит и това също знаеше, но не го казва, защото е шпионин”, заяви Тодор пред съда.

Делото е към своя край. Заседанието днес бе отложено поради искане от прокуратурата и защитата за разпит на още двама свидетели.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина