Министър Нено Димов ще посети завода край Шишманци и ще се срещне с протестиращите

Автор: Добринка Димова 7177
Министър Нено Димов ще посети завода край Шишманци и ще се срещне с протестиращите

Нено Димов ще посети екозавода край Шишманци в събота, за да се срещне с протестиращите, съобщи народният представител Младен Шишков. Министърът на околната среда и водите ще разговаря с хората от Раковски и селата Шишманци, Белозем и Болярино, които вчера внесоха искане с 2000 подписа за провеждането на референдум за бъдещето на екозавода.

Жителите на четирите населени места искат гаранции от държавата за безопасна работа на депото. Те прекратиха протестите си за тази седмица, но изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение след нея. Хората очакват и бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция. 

„До събота трябва да знаем какво точно искаме. На първо време според мен трябва да се изиска преразглеждане, цялостна проверка и при необходимост актуализация на Комплексното разрешително”, смята Шишков, който е сигнализирал за проблема и премиера.

Според Шишков възможните сценарии за бъдещето на екозавода са два. Първият, радикален, е изцяло прекратяване на дейността му. „Тук обаче възникват няколко важни въпроса. Къде и как ще бъдат депонирани нашите отпадъци? Отпадъците, които генерираме ежедневно? Готови ли сме да ги депонираме за неопределен срок в дворовете си? Адмирации за кмета на общината, който е осигурил алтернатива. Но! Тази алтернатива не е безсрочна – депото в Цалапица също е с ограничен капацитет – рано или късно ще откажат депонирането на отпадъка там. Нека да се поставим и на мястото на живущите в близост – колко време те ще искат да дишат газовете генерирани от нашите боклуци? Освен това – готови ли сме да заплащаме няколко пъти по-висока такса за извозването на отпадъците? Готови ли са селата Шишманци, Белозем, Чалъкови, Болярино да заплащат такса за депониране на отпадъците – това означава неколкократно повишаване на таксите?”, посочва народният представител.

Другата възможност според него е да се работи в посока въвеждане на ред във функционирането на завода, така че той да бъде напълно безопасен за живеещите в близките населени места.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина