Мария от Белозем шие маски и ги подарява: Не искам да печеля, искам да помагам

Автор: Невена Вранчева 506652
Мария от Белозем шие маски и ги подарява: Не искам да печеля, искам да помагам

Младо момиче с добро сърце от пловдивското село Белозем реши, че периодът на изолация е идеалното време да твори. Вече сме ви разказвали веднъж за Мария Чонкова, която сама шие роклите си, прави етно мартеници, красиви сувенири и празнични украси.

Този път причината отново да я похвалим, обаче е едно благородно дело от нейна страна - тя се е заела с отговорната задача да шие маски за хората, които не могат да открият такива по аптеките. 

Дните си под карантина Мария прекарва на шевната машина и въпреки че това и коства време и труд, тя не продава своите маски, а ги дарява - напълно безплатно. 

"Аз не искам да печеля, оцеляването на човечеството не е бизнес, искам да помагам, към момента мога само с това ..." - пише сръчната 26-годишна дама, която е завършила ПГХТТ в град Пловдив.

Мария Чонкова споделя още, че маските са повече от обикновенни - един простичък плат и малко ластик, но може би все пак ще вършат работа, а и всеки ден могат да се перат.

Младото момиче ги изработва с парчета плат, които са и под ръка и са останали от изработката на дрехи. Именно затова няма възможност за претенция на цвят, тъй като както всички магазини, така и тези за текстил са затворени и няма как да си набави шарени и готини платове.

"Радвам се, че познавам такива хора като теб", "Не познавам това момиче,но адмирации! Във време, когато всеки гледа да използва спекулата за своя изгода - тя ДАРЯВА,а не продава на тройна цена.", "Браво! Малко са като теб", са само част от положителните коментари, които Мария получи за доброто дело.

И тази година, на 1-ви март фамилия Чонкови зареди своите съселяни и пловдивчани с разнообразни и интересни мартеници. Мария и семейството й се занимават с тяхната изработка вече близо 14 години и винаги събират възхищението на хората с идейте си. 

Сред предложенията отново присъсваше мартеница с щъркел, която през изминалата година се радваше на огромен интерес сред купувачите. "Наблегнах на етно мотивите и най-вече на мартениците със щъркел, първо, защото щъркелът предвещава идването на пролетта, и второ, защото Белозем е европейско село на белия щъркел." - сподели в миналото интервю за Trafficnews Мария.

През 2020 забелязахме още страхотни хрумки като дървени лъжици и дъски за рязане, декорирани с люти чушки и боб, както и магнити с цървули и гайди. 

Подобни новини

Виктория

Браво на момичето! Но Вие Невена Вранчева, сте тотално неграмотна! обикновенНи... идеЙте... то пунктуация, то членове, то чудо! Невена, вместо да пишете статии, по-добре идете продавайте банички, please...

15:17, 23.03.2020
Отговора 0
Отговор

Владимир

Браво на тебе бог да те благослови за добрината към даржавата те я окрадоха ама малкоса такива който помагат бъди благословена ☺☺☺

18:13, 22.03.2020
Отговора 0
Отговор

nasich2

Чудесно,браво Бог да те благослови!

15:39, 20.03.2020
Отговора 0
Отговор

mariya kachulska

Браво,млада госпожице!Когато цялата страна е спекула (с цените на всички хранителни продукти и здравни медикаменти),някои с добри сърца правят чудуса!☺

11:38, 20.03.2020
Отговора 0
Отговор

Маргарита

Чудесна работа, прекрасно момиче! Красива, работлива и милосърдна! Дано е жива и здрава и много щастлива още дълги години! Бог да я възнагради!

18:18, 19.03.2020
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина