Лихварят Милко от Раковски отива в затвора

Автор: Ива Модова 133684
Лихварят Милко от Раковски отива в затвора

42-годишният Милко Айлов, който стана известен като лихварят от Раковски, получи своята присъда. Преди минути Окръжен съд го наказа със затвор, предаде trafficnews.bg.

Припомняме, че Айлов бе задържан при акция на Икономическа полиция през 2017 година и обвинен, че за времето от 2003 до 2017 година е извършвал банкови сделки като физическо лице без необходимата по закон лицензия от БНБ. По този начин той предоставял парични кредити за своя сметка, а в последствие ощетил "клиентите" си с над 128 000 лв. Лихвата, срещу която отпускал парите, достигала до 100%.

Потърпевши от деянията на Айлов признаха пред наш репортер, че щетите, причинени от него, са дори по-големи от тези, посочени в обвинителния акт. По думите им, те били жертва на постоянни заплахи и тормоз в продължение на години. Една от свидетелките по делото няколко пъти получила изпълнителен лист, след като вече била покрила задълженията си. Така тя взела заем от 2000 лв., а през годините изплатила над 10 бона. Съдебната й битка с Айлов продължава вече няколко години, но досега тя е била безуспешна.

Делото стартира по общия ред, без признание за вина. По време на процеса бяха разпитани всички свидетели и потърпевши. По данни на делото „ужилените” от Айлов са 24 души.

В пледоарията си защитата на Милко докрай бранеха тезата си, че не се касае за лихварство и нарушаване на закона за банките.

„До момента на обвинението на клиента ми в действие са били две нормативни уредби. Право да отпускат заеми са банките и финансовите къщи. Такива са заложните къщи, каквато има Айлов. Той не покрива критериите за банкова институция. Парите, които Милко е дал, са лично негови, което автоматично го изключва от смисъла за банкова институция. Това е и пробойната в обвинителния акт. Банките оперират с чужди пари, такива от влогове. Банковите кредити са целеви. Заемите от финансовите къщи се отпускат без значение за каква цел. Клиентът ми е дал заем, без да го интересува за какво са парите”, бяха част от аргументите на адвокат Георги Сидеров.

„Уж потърпевшите, които са се сетили, че са такива едва в Икономическа полиция, не са дали смислени обяснения. Клиентът ми не се е рекламирал, не е търсил лицата по адреси или телефон, за да им предлага заем. Потърпевшите не са дали обяснения за какво са им били тези пари, не са го направили и пред Айлов. Ето разликата между него и банковите системи, където се дават аргументи и бизнес планове. Той не е поставил в риск чуждите пари, тъй като оперира със свои собствени”, каза адвокат Кирил Николов.

Защитата пледираше за оневиняване на клиента си.

„Ако обаче бъде признат за виновен, то нека присъдата да бъде в минимален размер, като същата да бъде условна”, допълни защитата на Милко Айлов.

За ефективна присъда настоя представителят на държавното обвинение. По думите на прокурор Георги Гешев, налице са достатъчно доказателства за вмененото на Айлов обвинение.

„Милко Айлов е имал игрални зали в Раковски. В един момент е решли да отпуска кредити на хора срещу лихва, варираща от 4,46% до 100% в зависимост от сумата и срока на погасяване. Лихвата, забележете, е за месец. Главницата е искал накуп, а ако дадено лице закъснее, плаща лихва и върху лихвата. За да бъде сигурен, е изисквал от клиентите си да му прехвърлят движими и недвижими имущества. Сключвани са договори, но сумата е била много по-голяма в документите от тези, които са се отпускали. Айлов не е издавал разписки за погасителните вноски, както и изцяло изплатените заеми. В последствие той е завеждал граждански искове и е ощетявал хората с хиляди левове”, каза в залата прокурор Гешев. Той поиска от съда Милко Айлов да бъде наказан с 6 години затвор, при първоначален строг режим. От държавното обвинение настоя и за глоба.

Представителите на потърпевшите също поискаха ефективна присъда за Айлов, като адвокат Стоянов настоя и за конфискация на имущество.

В крайна сметка Окръжен съд призна Айлов за виновен. Той получи 5 години затвор, както и глоба.

Решението не е окончателно. Милко ще обжалва присъдата си пред Апелативен съд.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина