Кукери от страната и чужбина се събират, за да разлюлеят Раковски за 20-ти път

Автор: Plovdiv Now 156000
Кукери от страната и чужбина се събират, за да разлюлеят Раковски за 20-ти път

Наближава времето за тазгодишния международен фестивал на кукерите и маскарадните игри в Раковски. Събитието е традиционно за града и през 2020 ще се проведе неговото 20-то юбилейно издание.

Фестивалът носи името "Кукове" и ще премине в два поредни дни - на 21 и 22 февруари.

На 21-ви февруари, от 18,30 часа, е официалното откриване със специалното участие на гости от Пловдив в лицето на Ансамбъл "Тракия" и неговите артисти, които ще изнесат концерт. Следва нестинарско шоу с танцьори от читалище "Кирил и Методий" в града. Всичко това ще се случи на центъра на квартал Ген. Николаево.

На втория ден, 22-ри февруари, на центъра на квартал Секирово, в 10,30 часа започва дефилето на всички кукерски състави от България и чужбина, което е със състезателен характер.

Последният елемент на фестивала е концертът на оркестър "Тракийско настроение", който ще започне в 15,00 часа и ще накара всички да се хванат и да извият кръшни български хора.

Припомняме, че през 2019 26 български състави, сред които и известните кукери от Васил Левски, Дъбене, Войнягово, Симитли, Бъта, Попинци, Дивотино, Кошарево, Шумен, участваха на фестивала в Раковски. Имаше и международно участие, като гости бяха македонците от село Ресава и италианците от остров Сардиния.

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития не само в община Раковски, но и в региона. Фестът се провежда под патронажа на Кмета на общината.

Фестивалът се заражда по идея на покойния кмет  Франц Коков, който останал очарован от пернишкия фестивал организиран по-рано. Група  младежи му помaгат да осъществи тази идея, която се превръща  в традиция и оставя трайна следа в развитието на общината.

През 2000 г. се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри, който се финансира от община Раковски. Същата година общината става член на Федерацията на европейските карнавални градове (FEEC).

От 2002 г. Министерство на културата финансира проект на НЧ”Св.св.Кирил и Методий” в града и фестивалът прераства в национален, а от 2003 г. той вече е със статут на Международен фестивал.

Подобни новини

ЗЛОТО

ДЖУ МА-НГА-ЛИ! :)

13:04, 26.08.2023
Отговора 0
Отговор

media.makeameme.org/created/private-e4765d0b7e.jpg

zname. info/news/16154624898442/kukeri-dervishi-i-dzhumali-sa-gotovi-za-bitkata-sas-zloto

13:02, 26.08.2023
Отговора 0
Отговор

БОГ ОСМАН

ИЗРОДИТЕ СЕ СЪБИРАТ У РАК ОВ НА СКИ :)

12:52, 26.08.2023
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина