Комисията за работа с проблемни деца в Раковски отчита успешна 2019, само 5 младежи са с тежки наказания

Автор: Plovdiv Now 8433
Комисията за работа с проблемни деца в Раковски отчита успешна 2019, само 5 младежи са с тежки наказания

Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетните и непълнолетните в Раковски отчита постигнатото през  изминаващата вече 2019 година, като превенцията на детската престъпност винаги е сред основните приоритети на институцията.

Комисията работи в партньорство с различните институции, отговарящи за децата - Районна прокуратура – Пловдив, Районен съд – Пловдив, училищата, Отдел „Закрила на детето“, Центъра за настаняване от семеен тип, Центъра за обществена подкрепа, РУ - Раквски, както и цялата общинска администрация.

Най-тежката възпитателна мярка през 2019 година е наложена от Районен съд – Пловдив по предложение на Комисията в Раковски на петима непълнолетни младежи. 

През 2020 комисията планира да запознае максимален брой ученици относно налагането на най-тежката мярка от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и с това какво представляват Възпитателните училища – интернати, как децата да не попадат там, колко струват детските грешки и колко родителските.

Много събития през годината побогнаха на децата да растат като отговорни, родолюбиви, знаещи, мислещи и съпричастни хора. През месец февруари Комисията засегна една от най-наболелите теми – тормоза в училище. Съвместно с Отдел „Закрила на детето“ беше проведена инициативата под мотото „Не бъди безразличен – бъди различен“ с четвъртокласници от училищата в община Раковски. Децата бяха насърчавани да уважават традициите и празниците на всички етноси и религии.

За 14 февруари, Свети Валентин, децата от клуб „Родолюбец“ изработиха тематична украса по някои от дървета в Раковски. 

Най-интересното за децата беше посещението им в Народното събрание, където имаха възможност да се срещнат с министри и народни представители.

Учениците от ПГ „Петър Парчевич“ посетиха част от училищата в общината, където говориха пред по-малките за целите и значението на Европейския съюз, за ценностите, направиха и интерактивни игри и провериха знанията на по-малките ученици. По време на Европейските избори беше обособен и кът в центъра за информация и обслужване на граждани в сградата на общинска администрация.

Вълнуващи и интересни за децата беше засаждането дървета в седмицата на гората, като всички пуснаха корени и хората имат възможността да им се радват.

Заедно с председателя на общинския съвет Рангел Матански Комисията подари преносими компютри на деца от общината с добро поведение и добър успех в училище. Техниката беше предоставена от предприемача Петър Дяксов.

През месец май заедно с децата на Центъра за настаняване от семеен тип в Раковски беше изработена къщичката за книги в гората. Отново през месец май в ОУ „Христо Ботев“ се проведе информативна среща с родителите на децата, които предстои да бъдат записани в подготвителна група, 5 и 6 годишни, през 2019/2020 учебна година.

През месец юни Комисията и дирекция „Социално подпомагане“ в Раковски взеха участие в работна среща за обсъждане на утвърдения Алгоритъм за взаимодействие между институциите в системата на предучилищното и и училищното образование по отношение осигуряването на подкрепата за личностно развитие на децата и учениците.

Инициативата „Не убива последната доза, убива първата“ с ученици от ПГ "Петър Парчевич" разясни вредата от използването на наркотични вещества. Клуб „Родолюбец“ пък взе участие в малък велопоход под надслов „Не на наркотиците“.

Седмицата на пожарната безопасност също беше отбелязана, като децата имаха възможността да се докоснат до достойната и уважавана професия на пожарникаря. Детски волейболен турнир „Съединение за децата“ се случи на 5 септември и се превърна в истински празник за 72 порастващи. Спортните дейности ще бъдат приоритет на Комисията и през 2020 година.

2019 завърши със събития, които с годините станаха традиция – „Бъди чудото“ и коледното парти за деца от Центъра за настаняване от семеен тип от общините Раковски и Брезово. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина