Коледна украса създава празнично настроение и в Белозем

Автор: Plovdiv Now 10146
Коледна украса създава празнично настроение и в Белозем
Коледна украса създава празнично настроение в село Белозем, община Раковски. До украсената елха е разположена и голяма картина, изобразяваща Рождеството на Христос и всички действащи лица от легендата. Жителите и гостите на селото с удоволствие си правят снимки пред коледната декорация.
 
Друга атракция в селото е дървото на родовете, изработена по инициатива на кмета Виолета Петрова.  На него са отбелязани всички родове в населеното място, оставено е пространство и за нови. Разположено е пред кметството.
 
С венец е украсен и паметникът на цигуларя Маестро Иван Михов, който беше официално открит навръх деня на будителите и 113 години от създаването на читалище "Просвета 1909г." в Белозем.
 
Припомняме, че през март тази година 2768.70 лв. събра благотворителният концерт в памет на Маестрото. Средствата са използвани именно за изграждане бюст паметник на музиканта.

Самоукият музикант е роден в сърцето на Тракийската фолклорна област, именно в Белозем.

Някои музиканти го наричат Маестро, а други Белоземския Пагаганини. Неговата музикална магия години наред пленява много млади музиканти и ги превръща в негови последователи.

Талантът на големия музикант е наследство от дядо му, който свирил на кавал, от баща му , който бил гайдар, и от майка му, която пеела прекрасно тракийски песни.

Като дете сам изработва първия си музикален инструмент от сухо царевично стебло, а като по-голям си изработва гъдулка на която изсвирва първата си фолклорна мелодия.

Първата си цигулка купува по-късно и започва да се учи да свири при известния форклорен музикант Георги Димитров – Крушката.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина