Кметът на Раковски за реформата в училищата и неприемането й от преподавателите

Автор: Plovdiv Now 50863
Кметът на Раковски за реформата в училищата и неприемането й от преподавателите
Кметът на община Раковски, г-н Павел Гуджеров, се обърна към съгражданите си по повод предложената преди време от него реформа в някои училища, която не е срещнала подкрепа от страна на преподаватели. 
 
Градоначалникът припомня в какво щяха да се състоят промените, мотивира ползата от тях, като не крие разочарованието си от липсата на разбиране от страна на учителските колективи. За момента реформата се отлага.
 
Ето какво гласи обръщението на кмета Павел Гуджеров:
 
Уважаеми жители на община Раковски,
 
Обръщам се към вас по повод подетата от нас кауза за по-добро средно /гимназиално/ образование за децата от община Раковски. Чисто политически мога да ви кажа, че идеята във вида, изложен пред Вас по-рано, чрез видео обръщение, не срещна разбиране, най-вече в учителските колективи и за момента отлагаме предложената реформа в този и вариант, но смятам че заслужавате да знаете как се разви ситуацията.
 
Нашият екип не се страхува да взема тежки решения, защото много пъти първата крачка е най-трудна и често непопулярна, екипът на Община Раковски не се страхува от работа, но за съжаление с настоящата ситуация не можем да се справим сами.
 
Конкретната идея беше в Община Раковски да има две нови средни училища едното в село Стряма към училище „Отец Паисий”, което дава на учениците професия, конкретни знания и умения, с които да могат да се реализират на пазара на труда и да получават добри доходи. Казано по-директно - средно училище, което ти дава занаят. ПГ“П.Парчевич“ да бъде преобразувано /слято/ с ОУ “Отец Паисий“ в Стряма.
 
Другото средно училище да бъде надграждане на ОУ „Христо Ботев” в Раковски, което да подготвя учениците за висше образование с профили математика, предприемачество, програмиране, всички със засилено изучаване на поне два чужди езика.
 
Искам да поясня, че нашата визия беше учениците на евентуално новото средно училище да се помещават занапред в сградата на ПГ “П.Парчевич“, като да учат там учениците от 8-ми до 12-ти клас и приемът да бъде на равни начала с всички останали основни училища в страната, като учениците на „Хр.Ботев“ не се ползват с предимство пред останалите желаещи да учат там.
 
Инициативата според нас е в полза и на ученици и на родители, както и на учителите. За определяне на желаните специалности бяхме предвидили широко допитване до родители и ученици от цялата община.
 
Бяхме и сме наясно в какви „битки” ще влезнем с учителски синдикати, с Министерство на образованието и колко работа, усилия и средства трябва да инвестираме за да получим желания резултат и това не ни притесняваше, напротив мотивираше ни, защото инвестицията в образованието е инвестиция в нашето бъдеще и това е каузата която отстояваме.
 
За съжаление след организирани срещи и разговори не срещнахме разбиране от ключова част от учителското съсловие. Нашият екип с пряка дейност може да построи нова класна стая, да ремонтира кабинет или покрив, да оборудва дадено учебно помещение, но реално движещата сила на образованието това са преподавателите. Няма как да скрия разочарованието си от ръководствата на учебни заведения, които въпреки предварителните разговори и полученото одобрение на представената ви идея за реформа на гимназиалното образование в общината, оставиха срещата с колектива на училището да премине на ниско ниво, несъответстващо на името на институцията. Поетите предварителни ангажименти останаха висящи. Получихме ясни и категорични индикации за неподдържане на така предложената от нас реформа.
 
Искам открито да благодаря за куража и готовността за работа на колектива на училище „Отец Паисий” в Стряма, останах впечатлен. Благодаря на колегите от общински съвет от групата на ГЕРБ за категоричната подкрепа. Благодаря за твърдата обществена позиция на Петър Антонов, общински съветник от БСП, и на Стефан Пенсов, общински съветник от група „Патриоти”, които имаха смелост да назоват проблема и да работят за неговото решаване.
 
Надявам се да извлечем и някакви позитиви от конкретната ситуация. Нека ръководството на ПГ „Петър Парчевич” осъзнае, че общество рано или късно ще изгуби търпение, контролът за посещаване на учебни занятия остава и винаги е бил в компетентността на съответното училище. Когато по време на час учениците са навсякъде другаде, но е не и в училище, това рефлектира и върху тяхното обучение. Инцидентите с учениците по време на часовете в паркове и извън училищния двор не са един или два. Проблемите са за това да ги назоваваме и да ги решаваме, не да ги замитаме под килима. Крайно време е да не търсим бройка, а качество.
 
В заключение и предвид липсата на широка обществена подкрепа за развитата от нас идея, за която вече писах и предвид липсата на готовност от ключови фактори за осъществяването на реформата в местната образователна система, ние към момента стопираме така предложеното преобразуване на училищата, но оставаме отворени към всякакви нови и конструктивни възможности за подобряване на средното образование в общината. Образованието освен професия на първо място е кауза.
Явно все още не всички сме осъзнали важността на образованието или тези, които са я осъзнали все още предпочитат да се спасяват самостоятелно.
 
Надявам се е станала ясна нашата позиция и цел. НИКОГА не е било на дневен ред „затриване“ на дадено училище, по-скоро преструктуриране с цел по-добра среда и качество. НИКОГА не е била обсъждана идеята сградата на ПГ “П.Парчевич“ да бъде продавана или превръщана в нещо друго, освен учебно заведение.
 
Ще завърша с една хубава българска поговорка, която гласи „На сила хубост не става“, Община Раковски няма намерение да прави реформи – въпреки и всичко и на всяка цена, нека всеки сам за себе си прецени имаме ли нужда и дошло ли е времето?!
 
БЛАГОДАРЯ!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина