Католическа енория в Раковски отбелязва 100-годишна история

Автор: Plovdiv Now 12508
Католическа енория в Раковски отбелязва 100-годишна история

Църквата „Непорочно Зачатие на Дева Мария” в квартал Парчевич в Раковски ще празнува на 14 септември важна годишнина. Тържествена литургия в 18,00 часа ще отбележи 100 години от създаването на енорията и построяването на първата църква в нея.

На празника ще присъстват много гости, свещеници, сестри и богопосветени от страната и чужбина, както и владиците на трите епархии в България. Тържеството ще започне с молитвено шествие от старата камбанария в 17.30 часа. 

Всички жители и гости на град Раковски са поканени да вземат участие в отбелязването на празника.

Енорията „Непорочно зачатие на Дева Мария” е създадена през 1919 година, когато официално за енорист е назначен отец Венцислав Гайдаджиев. Според съществуващи кръщелни книги в  Парчевич, с някогашно име Алифаково, са се извършвали кръщения още преди 290 години, но не е имало назначен постоянен свещеник, нито църква.

Алифаково е било турско село. Жителите на Балтаджии, все по-многобройни, в края на XIX век започнали да заселват и Алифаково. Балтаджии помагали със средства за построяване на сграда, която да служи за място на църковни служби и за място, където да живее свещеникът. 

Църквата е била частично разрушена от Чирпанското земетресение. Единствено камбанарията, построена през 1925 година, е оцеляла изцяло и до днес е запазена в автентичния си вид. Възстановяването на църквата е било по проект на арх. Камен Петков и започнало през 1930 година, а населението на Алифаково, около 200 души, участвало с доброволен труд. Храмът бил осветен на 8 ноември 1931 г. Храмовият празник е на 8 декември.

   

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина