Изработиха специален възпоменателен медал в чест на посещението на папа Франциск в Раковски

Автор: Добринка Димова 5615
Изработиха специален възпоменателен медал в чест на посещението на папа Франциск в Раковски

Специален възпоменателен медал в чест на посещението на папа Франциск в Раковски изработи местна фирма за ювелирни изделия. От едната страна на сувенира е ликът на Светия отец, от другата – църквата „Пресвето сърце Исусово” в кв. Генерал Николаево, където на 6 май той ще отслужи Света литургия и ще даде Първо причастие на около 200 дечица. По края на монетата се чете „Мир на земята” – посланието, с което главата на Римокатолическата църква идва у нас.

„Идеята е на собствениците на фирмата – да предложат сувенир на хората, които ще посетят Раковски и се вълнуват от посещението на папа Франциск. Серията е лимитирана - само 5000 бройки”, разказва пред PlovdivNow.bg продавач-консултантът Емилия.

Монетата е направена от мед, с 24-каратово златно покритие. Тежи 10 грама, диаметърът е 30 мм. Цена е 28 лева. Продава се заедно със сертификат, кратка информация за папа Франциск и датата на посещението му в града.

„Преди една седмица ги пуснахме за продажба в нашите магазини и интересът е доста голям”, отчита Емилия.

Любопитното е, че това не е първият сувенир, който фирмата изработва във връзка с посещение на папа в България. При гостуването на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през май 2002 г. са предлагали плочки и яйца, които също са предизвикали огромен интерес сред вярващите.

„Под формата на монета обаче е доста практично. Ще остане за спомен от това посещение, което вълнува целия град и всички католици в България. Това е голямо събитие за тях, а и за целия народ”, убедена е Емилия.

Вижте още за уникалната монета във видеоматериала:

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина