Италианец смени Рим с Раковски, за да види папата

Автор: Деница Лещева 6121
Италианец смени Рим с Раковски, за да види папата

Няма как да отидеш в Рим и да не видиш папата, казват хората. Изглежда е възможно! Всъщност, италианска реч се чу неколкократно на площада в град Раковски по-рано днес. Журналисти, граждани и дори раковчани, прекарали дълги години в западната държава, бяха планирали пътуванията си така, че да успеят да се докоснат до Светия отец не в Рим, а в българската столица на католицизма. Сред ентусиастите бяха Карло и съпругата му Гергана, която е родом от Раковски. Двамата от години живеят в Италия, но идват в родината на Гергана възможно най-често. 

Самият Карло споделя, че тук се чувства у дома си и е успял да завърже много приятелства. Със съпругата си разговаря предимно на италиански, но е вложил много усилия, за да научи и разговорен български.

"Изобщо не е лесен, уча по дума на година! Още 151 години и ще говоря гладко", шегува се с изчисленията си Карло. Двамата с Гергана се запознали именно в България през далечната 1968-а година, когато били колеги. Влюбили се от пръв поглед, взели се и заминали за Италия. 

"Любовта граници не познава. Вече 50 години съм с него - и в Италия, и в България, все сме си у дома", разказва Гергана. Двамата са отгледали дъщеря, която от години живее в Рим. Гостували при нея често и затова неведнъж са зървали Светия отец, но никога отблизо. Двамата дори си извадили пропуски за Ватикана, но така и не успели да получат благословия от папата. 

В Рим го видяхме отдалече. Минаваше с папамобила, поздрави хората, а ние му памахахме и му казахме "Чао, Франческо", спомня си Гергана. 

За съжаление, и днешният опит на семейството да се докосне до папа Франциск се увенчаха с неуспех. 

"Дълго време търсихме къде да застанем, за да го видим отблизо. Зърнахме го, но за много кратко", сподели Гергана. Въпреки неуспеха, двамата с Карло запазиха усмивките и вълнението, което бе обзело целия площад.

Какви бяха настроенията сред раковчани - вижте във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина