Храм в Раковски пази частица от кръста, на който е разпнат Христос

Автор: Добринка Димова 17195
Храм в Раковски пази частица от кръста, на който е разпнат Христос

Частица от кръста, на който е разпнат Исус Христос, се пази в църквата  "Непорочно зачатие на Дева Мария" в кв. Парчевич в Раковски. Въпреки че храмът е католически, много източноправославни миряни също идват тук, за да благодарят на Бог и да измолят здраве и благоденствие. Някои вярват, че докосвайки се до Разпятието, то ще им помогне да се сдобият с мечтаната рожба. Други отправят молитви за разрешаването на неприятности в семейството.

„Христос е един, не дели хората. Който се моли от сърце, се хваща”, споделя пред TrafficNews Тина Карпарова, която с още няколко жени помага на отчето в храма. Тя разказва, че от малка е научена на вяра. И не минава ден, в който да не посети църквата.

На всеки, който посещава църквата за първи път, Тина разказва историята на Разпятието. По времето, когато е разпнат Исус заедно с двама разбойници, в Йерусалим управлявал император Константин. Една нощ майка му Елена сънувала, че в една от пещерите край града има три кръста. За да разберат кой от тях е на Исус, започват да полагат отпред болни хора. Докосвайки се до кръстовете на разбойниците, реакция нямало. Но когато ги сложели пред кръста на Спасителя, те веднага оздравявали. Така е намерено Разпятието, което е пръснато по целия свят.

Една от тресчиците е донесена в Раковски през 1931 г. от свещеник Венцислав Гайдаджийски. По онова време хората тук издиган новата църква, след като старата е разрушена от чирпанското земетресение. И отчето идва от фронта, за да служи на Бог. В годините обаче ценната реликва остава забравена на тавана, където е открита от отец Артур. Той прави нова поставка и я излага в храма, за да могат всички желаещи да се докоснат до нея. 

„Вярата помага. Аз претърпях много тежка операция, извадиха ми тумор от главата. И си обещах, че възстановя ли се, всеки ден ще идвам на литургия. Бях много зле – нито можех да говоря, нито да си движа ръката. Мислех, че ще умра, но станаха вече десет години – на крака съм”, споделя и 75-годишната София.

Жената всеки ден се моли пред Разпятието и за децата и внуците, които също имат здравословни проблеми. И вярва, че Господ ги пази.  

 

 

Подобни новини

ОСМАН БЕГ

НЕ Е ОТ КРЪСТА :) ФАЛШИФИКАТ.

08:16, 02.01.2022
Отговора 1
Отговор

Гледай си джамията и не се изказвай неподготвен, защото и турци са ставали християни след като се излекуват чрез кръста Господен. Познавам лично такъв!

Мария - 12:43, 25.02.2024

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина