Хора с увреждания от Раковски изработват уникални сапуни и свещи

Автор: Добринка Димова 21182
Хора с увреждания от Раковски изработват уникални сапуни и свещи

Хора с увреждания от Раковски изработват уникални сапуни и свещи. Социалното предприятие е основано от Фондация "Благотворителна Католическа организация Каритас Витания" през 2018 г. То дава възможност на представители на уязвими групи да изградят трудови навици и да получат място на пазара на труда. В момента в "Работилницата на Каритас" работят 11 човека. В изработването на продукцията влагат много фантазия и творчество – разтапят парафина, вкарват цвят и аромат, след което го декорират и превръщат в истински произведения на изкуството.

 „В нашето социално предприятие работят хора с увреждания и лица в неравностойно положение на пазара на труда. Тези лица имат ограничен достъп и възможности за работа, което се дължи най-често на дискриминация и липса на доверие. Ние вярваме, че всеки човек има какво да даде от себе си, ако получи шанс и попадне в подходяща среда”, разказва социалният работник Катерина Масалджийска.

Чрез трудовите дейности, обучения и психо-социална подкрепа, които предоставят в работилницата, Масалджийска и колегите й искат да помогнат на хората с увреждания да излязат от тази изолация и да възвърнат тяхното самочувствие, достойнство, чувство на удовлетвореност и значимост.

„Едновременно с това бихме искали да допринесе за популяризирането на социалната икономика и социалното предприемачество в България, което, от своя страна, да повиши заетостта и жизнения стандарт на различни уязвими групи. Нашето мото, което ни придружава в ежедневната работа, е "Творим, за да променим!". Защото искаме да променим нагласите на обществото към хората с увреждания, както и към тези, които, поради различни причини, биват отбягвани от работодателите”, посочва социалният работник.

Чрез закупуването на сапун или свещ  от "Работилницата на Каритас" пък всеки може да се сдобие с продукт с кауза. който носи със себе си една допълнителна стойност и надежда за промяна на света към по-добро. Всички приходи от продадените свещи и сапуни се реинвестират в дейността на социалното предприятие, за да може да бъде осигурено неговото функциониране.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина