Хора в нужда от Раковски и Белозем ще бъдат зарадвани от благотворителна кауза

Автор: Добринка Димова 7942
Хора в нужда от Раковски и Белозем ще бъдат зарадвани от благотворителна кауза

Нуждаещи се хора от Раковски и село Белозем ще получат пакети с хранителни и санитарни продукти в навечерието на коледните и новогодишни празници. Благотворителната инициатива под името „Щедрата кошница” на „Каритас Витания“ вече се е превърнала в традиция за двете населени места, а всеки желаещ да помогне може да се включи в нея до 18 декември.

„В различни хранителни магазини в Белозем има кошница, в която хората оставят продукти от първа необходимост – брашно, захар, ориз, боб, леща, макарони и всякакъв вид паста, консерви, сирене, кашкавал, сладки и соленки, зърнени закуски, както и перилни препарати и санитарни материали. Единственото изискване е продуктите да са пакетирани или вакуумирани и да са в срок на годност”, разказа пред TrafficNews Андрей Кръстев, отговорник за „Каритас Витания“ в село Белозем.

И уточни, че ще бъдат подпомогнати не са само социалнослаби, но и многодетни майки и самотни пенсионери. Заедно с кмета на Белозем Виолета Петрова и с представители на католическата църквата "Св. Франциск" са изготвили списък с най-нуждаещите се жители на селото.

От организацията вече са получили и ваучери, с които също ще закупят необходимото за допълване на пакетите. Миналия месец пък са организирали благотворителен коледен базар в католическата църква. Десетки хора се включват с домашно приготвени сладкиши и соленки, коледна украса, играчки и църковни фигурки, от продажбата на които е събрана сумата от 357 лева. Тези средства също ще бъдат добавени към кампанията. Така за празниците ще бъдат зарадвани над 30 нуждаещите се от Белозем и 120 от Раковски.

„Инициативата я правим задно с „Каритас Витания“ в Раковски и взаимно си помагаме с продуктите. Точно преди Коледа ще минем с доброволците и ще раздадем продуктите. Когато ни видят с пакетите, част от хората се притесняват, други се радват много. Спират ни да си поговорим. Истината е, че те се нуждаят основно от внимание. Това са самотни хора. Някои от тях са неподвижни, не стават от леглото и се радват да си поговорят с нас. Разбира се, благодарни са и за продуктите, тъй като ще посрещнат празниците с по-богата трапеза”, казва Кръстев.

„Миналата година един 40-годишен мъж започна да плаче, като ни видя с пакетите. Беше изключително емоционална среща. Много топло ни посрещна и момченце с Детска церебрална парализа”, спомня си и Виолета Петрова.

Всеки, който иска да помогне, може да дари и средства за закупуването на хранителни продукти по един от следните начини:

С дарение по следната банкова сметка:

Получател: БКО Каритас Витания

IBAN: BG41RZBB91551003315148

BIC: RZBBBGSF

Основание на превода: Щедрата кошница

С превод през E-pay

КИН: 4040996454

Е-mail: [email protected]

Тел: 0886399115

Основание: Щедрата кошница

https://www.facebook.com/caritasvitaniabelozem

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина